Silhouet katNu begint voor u een leuke maar ook intensieve periode. U wilt uw kitten natuurlijk de beste zorg geven die er is. Wij helpen u daar graag bij. Daarom hebben wij een aantal belangrijke zaken op een rij gezet. Mocht u nog (andere) vragen hebben of denkt u dat er iets niet in orde is met uw kitten, neem dan gerust contact met ons op!

Vaccinaties

Voorkomen is beter dan genezen. Het is daarom verstandig om uw kitten te beschermen tegen bepaalde ziekten door middel van een vaccinatie. In Nederland vaccineren we standaard tegen kattenziekte en niesziekte. Om er zeker van te zijn dat uw kitten voldoende beschermd is, zijn er twee vaccinaties achter elkaar nodig: op 9 en 12 weken leeftijd. Daarna dient uw kat jaarlijks gevaccineerd te worden. We vaccineren niet elk jaar tegen dezelfde ziektes. De vaccinatie tegen kattenziekte werkt, ná de kittenvaccinaties, drie jaar. De vaccinatie tegen niesziekte biedt slechts één jaar bescherming. enge niesziekte vaccineren we daarom elk jaar, terwijl we voor kattenziekte maar eens in de drie jaar vaccineren.

Gaat uw kat mee naar het buitenland, dan is de rabiësvaccinatie verplicht (evenals een Europees dierenpaspoort en een chip). Gaat uw kat naar pension, dan is het verstandig om uw kat te vaccineren tegen Bordetella, om verschijnselen van niesziekte nog beter te voorkomen. Bij sommige pensions is deze vaccinatie verplicht. Voor meer informatie over vaccinaties, lees ons artikel: De jaarlijkse vaccinatie, waarom doen we dat?.

Vaccinatieschema  9 weken 12 weken 1 jaar 2 jaar  3 jaar 4jaar
Kattenziekte x x x     x
Niesziekte x x x x x x
Bordetella  Aangeraden bij pension bezoek
Rabiës  Verplicht als kat meegaat naar buitenland; minimaal 21 dagen voor vertrek

Ontwormen

Kittens kunnen via de moedermelk al besmet raken met spoelwormen. Omdat een worminfectie de ontwikkeling van een kitten nadelig kan beïnvloeden is het van belang kittens goed te ontwormen. Bij volwassen katten verlaagt een spoelworminfectie de weerstand en kunnen rondtrekkende larven longschade veroorzaken. Bovendien vormen katten met een spoelworminfectie een besmettingsbron voor andere dieren én voor de volksgezondheid! Met name bij kinderen kunnen wormlarven vervelende ziekteverschijnselen veroorzaken. Infecties met andere soorten wormen, zoals haakwormen, kunnen ernstige verschijnselen bij de kat veroorzaken, zoals bloedarmoede, gewichtsverlies en diarree. Daarom raden wij aan om volwassen katten 4x per jaar te ontwormen.

Katten kunnen worden ontwormd met tabletjes of met een pasta. Voor kittens vanaf 6 weken gebruiken wij Milpro® tabletten. Voor jongere kittens is een pasta meer geschikt. Wij hanteren het onderstaande schema:

Ontwormingsadvies kittens: op 3, 5, en 7 weken leeftijd, vervolgens maandelijks tot en met de leeftijd van een half jaar. Daarna 4x per jaar.
Ontwormingsadvies zogende poes: met de kittens mee ontwormen.
Ontwormingsadvies volwassen kat: 4x per jaar.

Lees voor meer informatie het artikel: Wormen.

Vlooien

Ieder kitten kan vlooien krijgen. Vlooien veroorzaken jeuk, kunnen de lintworm overbrengen en zelfs zorgen voor het ontstaan van een vlooienallergie. Bij kittens kunnen vlooien daarnaast een ernstige bloedarmoede veroorzaken. U kunt uw kitten ontvlooien met een antivlooienmiddel. Wij adviseren het gebruik van Stronghold®, een veilig (vanaf 6 weken leeftijd) en effectief middel dat eenvoudig toe te dienen is met een pipetje voor in de nek. Het middel is een maand effectief en kan ook preventief worden ingezet! Wij raden u aan om uw kat preventief te beschermen tegen vlooien. Het is een fabeltje dat katten die niet buiten komen, geen vlooien kunnen krijgen.

Wanneer uw kat toch vlooien heeft is het belangrijk om ook uw huis goed schoon te maken (stofzuigen, slaapkleedjes wassen etc.) en eventueel te behandelen tegen vlooien met een speciale spray. Vlooieneitjes liggen namelijk in de omgeving en zitten niet op uw kat en vlooienpoppen kunnen maandenlang in de omgeving overleven. 90% van de vlooienbesmetting zit in de omgeving en niet op uw huisdier! Alleen volwassen vlooien worden gedood door een antivlooienmiddel, dus alle eitjes moeten uitkomen en de vlooien die eruit komen moeten in aanraking komen met het antivlooienmiddel voor ze gedood worden. Als uw kat eenmaal vlooien heeft, duurt het dus vaak lang voor alle vlooien weg zijn. Ook met de juiste behandeling duurt dit vaak wel 3 maanden.

Heeft u meerdere huisdieren (honden en katten), behandel die dan tegelijkertijd. Let hierbij wel op dat het middel dat u gebruikt, ook geschikt is voor deze dieren. Niet alle middelen die veilig zijn voor honden, zijn ook veilig voor katten.

Teken

De laatste tijd zien we steeds meer teken bij katten voorkomen. Teken zijn spinachtige parasieten die zich in de huid vastbijten en bloed zuigen. Een tekenbeet geeft lokale huidirritatie, maar belangrijker is dat een teek bepaalde ziekten kan overbrengen. Nederlandse teken kunnen besmet zijn met de Borrelia bacterie, die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Ook dieren kunnen de ziekte van Lyme krijgen, alhoewel dit veel minder vaak gebeurt dan bij de mens en de verschijnselen over het algemeen milder zijn. Teken uit Zuid-Europese landen kunnen ernstige ziekten overbrengen zoals Babesia en Ehrlichia. Deze teken konden tot voorheen in Nederland niet overleven, maar door de zachte winters worden ze tegenwoordig wel af en toe in Nederland waargenomen!

Als u een teek op uw kat vindt, kunt u deze het beste zo snel mogelijk verwijderen. Als een teek binnen 24 uur verwijderd wordt, heeft hij nog niet de kans gehad om ziekten over te brengen. Het verwijderen van een teek gaat het makkelijkst met behulp van een tekentang/-haak, welke u ook bij ons kunt kopen. Als u deze niet bij de hand heeft kunt u ook een pincet gebruiken. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid bij de kop beet (niet bij het lijf) en trek hem er langzaam uit, zonder te draaien (tenzij anders vermeld in de handleiding van de tekentang). Naderhand kunt u de plek waar de teek gezeten heeft ontsmetten met 70% alcohol of jodium.

Er zijn tekendodende middelen in de vorm van een spray of pipet voor katten in de handel, maar deze werken vaak maar kort (tot 2 weken) of beschermen niet volledig. Vandaar dat we adviseren om uw kat regelmatig (liefst iedere dag) te controleren op teken. Tekenbanden met een teekwerende werking zoals gebruikt bij honden, mogen niet gebruikt worden bij katten.

Voeding

“Je bent wat je eet”, dus goede voeding is erg belangrijk voor een kitten. Wij adviseren Hill's® VetEssentials kittenbrokken. Dit is een volledige voeding die op verzoek van dierenartsen is ontwikkeld en zorgt voor een optimale gezonde groei en ontwikkeling. Het komt tegemoet aan 5 belangrijke gezondheidsbehoeften van uw kitten: een gezond immuunsysteem, een gezonde ontwikkeling van de tanden, gezonde urinewegen, een gezonde huid en glanzende vacht en een gezonde spijsvertering. Er zijn geen kunstmatige conserveermiddelen, smaak- of geurstoffen aan het voer toegevoegd. Hill's® VetEssential brokken zijn exclusief verkrijgbaar bij de dierenarts. Vraag onze assistentes gerust om meer informatie!

Chippen

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk kan zijn om een kat te identificeren. Hiervoor gebruiken we een chip. Een chip is ongeveer zo groot als een rijstkorrel en wordt tussen de schouderbladen onder de huid ingebracht. Het bevat een uniek nummer dat kan worden afgelezen met behulp van een chipreader. Het chipnummer wordt samen met uw contactgegevens geregistreerd in een nationale databank. Deze registratie is erg belangrijk, want zonder registratie is het chipnummer immers niets meer dan een loos nummer in het dier! Als u uw kitten ooit kwijtraakt en dit komt terecht bij een dierenartsenpraktijk, de politie, de dierenambulance of een asiel, kan het nummer eenvoudig worden afgelezen en heeft u uw dier snel terug.

Als u uw kat meeneemt naar het buitenland, bent u verplicht uw dier te laten chippen. Ook als u een ziektekostenverzekering afsluit voor uw huisdier, is een chip verplicht. Vaak wordt deze dan wel (gedeeltelijk) vergoed door de verzekeringsmaatschappij.

Het is belangrijk om te controleren of uw kitten ook juist geregistreerd staat en deze gegevens up-to-date te houden. Dit kunnen wij voor u controleren, maar u kunt dit ook zelf doen door het chipnummer van uw dier in te vullen op: www.chipnummer.nl.

Verzekeren

Het afsluiten van een ongevallen- en ziektekostenverzekering voor uw kitten is verstandig. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een ziekte komt altijd onverwachts! De medische zorg voor huisdieren in Nederland is van een hoog niveau, maar de kosten van deze medische zorg kunnen echter behoorlijk oplopen. Door uw dier te verzekeren spaart u als het ware voor eventuele ongemakken en kunt u uw huisdier de medische zorg geven die hij of zij nodig heeft. U hoeft zich dan nooit meer zorgen te maken over de rekening van de dierenarts. Een prettige zekerheid, voor u en voor uw huisdier. Er zijn meerdere aanbieders met verschillende polissen, dus laat u hierover informeren en kijk goed welke verzekering het beste aansluit bij uw wensen.

Huisdieren ZorgPlan

U kunt ook kiezen voor ons Huisdieren ZorgPlan. Dit is geen verzekering, maar te vergelijken met een abonnement: u komt elk kwartaal met uw kat op controle (twee keer bij de dierenarts en twee keer bij de paraveterinair), krijgt ontworming en ontlvooiing voor een heel jaar en uw dier wordt gevaccineerd. Hiervoor betaalt u niet per keer, maar u betaalt een vast bedrag per maand. Onze paraveterinairen kunnen u hier meer over vertellen.

Tanden poetsen


Net als bij de mens is het voorkomen van gebitsproblemen beter dan genezen. Het belangrijkste bij deze preventie is het voorkomen of vertragen van de vorming van tandsteen. Het eten van en kauwen op brokken helpt hierbij in beperkte mate. Maar u kunt als eigenaar een belangrijke bijdrage leveren door het poetsen van de tanden van uw kat.

Tandplak en tandsteen zorgen voor een vieze geur uit de bek, maar vooral ontsteking van het tandvlees. Hierdoor kunnen tanden en kiezen aangetast raken en uiteindelijk zelfs uitvallen. Een ander gevolg is dat bacteriën uit de mondholte zich via het bloed kunnen verspreiden en elders in het lichaam ontstekingen kunnen geven, zoals onder andere aan hartkleppen, nieren en lever.

Jong geleerd is oud gedaan. Begin op een leeftijd van 2-3 maanden met poetsen zodat het dier na het wisselen al gewend is aan deze handelingen. Voor meer informatie over het poetsen en aanleren ervan, lees ons artikel Tanden poetsen.

Wisselen van het melkgebit

Kittens worden zonder tanden geboren. De eerste elementen van het melkgebit komen tussen de 2 en 4 weken na de geboorte door. Vanaf 3 maanden begint een kitten met wisselen en op 6 maanden is het volwassen gebit compleet.

Onderstaande tabel geeft meer informatie over wanneer welke tanden en kiezen doorkomen en wisselen. 

Tand Doorbraak tijdstip Wissel tijdstip
Snijtanden 2 - 3 weken 3 - 4 maanden
Hoektanden 3 - 4 weken 4 - 6 maanden
Valse kiezen 3 - 6 weken 4 - 6 maanden
Ware kiezen   5 - 6 maanden

Buitenland

Als u uw kitten/kat wil meenemen naar het buitenland, zijn de volgende zaken verplicht:

  • een officieel Europees dierenpaspoort
  • een chip
  • een geldige vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid)*

*) De rabiës vaccinatie dient minimaal 21 dagen voor vertrek te zijn gegeven. Bij hervaccinatie binnen het vaccinatieschema vervalt deze eis. Deze vaccinatie kan worden gegeven vanaf 3 maanden leeftijd.

Daarnaast hebben sommige landen (o.a. het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen) nog aanvullende eisen, zoals een ontwormingsbehandeling. Landen die geen lid zijn van de EU hebben hun eigen eisen voor de invoer van gezelschapsdieren. Vaak is een bloedonderzoek naar de rabiëstiter verplicht. Dat is een test om de werkzaamheid van de inenting tegen hondsdolheid te bepalen.  Kijk op www.licg.nl voor de meest actuele lijst met invoereisen per land of laat u tijdig (liefst enkele maanden van tevoren) door ons informeren.

Invoereisen per land - Europa

Invoereisen per land - Buiten Europa

Sterilisatie en castratie

Katers kunnen het beste voor de pubertijd, op een leeftijd van 6 maanden gecastreerd worden. Dit voorkomt sproeigedrag, ongewenste nestjes en vermindert territoriumgedrag zoals vechten.

Ook voor poezen is sterilisatie op jonge leeftijd aan te bevelen. Dit verkleint de kans op het ontstaan van melkkliertumoren en suikerziekte op latere leeftijd en voorkomt het ontstaan van baarmoederontsteking. Bovendien wordt uw kat niet meer krols en kan niet ongewenst gedekt worden. Hoewel we over sterilisatie praten, wordt de poes in feite gecastreerd, want de eierstokken worden operatief verwijderd. Ons advies is de poes vóór de eerste krolsheid, dus op een leeftijd van 6 maanden, te laten steriliseren.  

Socialisatie

Bij de komst van een kitten in huis, hoopt u natuurlijk dat u niet vaker dan jaarlijks bij de dierenarts komt en dat uw kat een gezond en gelukkig leven zal leiden. Toch is het niet ondenkbaar dat u uw kat ooit medicatie zal moeten geven. Of dat uw kat zich op oudere leeftijd niet goed meer kan wassen, waardoor zijn of haar vacht vaker geborsteld moet worden. Als uw kat bepaalde zaken, zoals het borstelen of geven van pillen, niet van jongs af aan gewend is, kan het heel moeilijk zijn om dit voor elkaar te krijgen als het nodig is. Jaarlijks worden er katten ingeslapen met aandoeningen die wel te behandelen zijn, maar waarvan de eigenaar het niet lukt om de medicatie toe te dienen.

Jong geleerd, is oud gedaan
Helaas denken veel mensen nog steeds dat je katten niks kunt leren. Je kunt alle dieren dingen leren, mits je het op de juiste manier aanpakt.
Eén van de belangrijkste dingen is dat het leerproces al gestart moet worden als uw kat nog jong is. Dit heeft te maken met de socialisatie periode, de periode waarin dieren leren wat veilig is. In deze periode zijn de dieren nieuwsgierig en onderzoeken nieuwe omgevingen, nieuwe dieren of mensen en nieuwe dingen. Deze periode begint als een kat 3 weken oud is, en duurt ongeveer tot de kat 12 weken oud is. Na deze leeftijd zijn katten juist bang voor alle nieuwe dingen. Dit betekent niet dat je ze dan niet meer kunt dat nieuwe omgevingen of personen niet eng zijn; het kost alleen meer tijd, omdat uw kat mogelijk al een negatieve associatie heeft met nieuwe dingen.

Dit is dus een goed moment om uw kitten te leren dat het reismandje fijn en veilig is. Hoe u dit kunt doen, kunt u lezen in ons artikel: Help, hoe krijg ik mijn kat in zijn reismand?!. Mocht het niet lukken, vraag ons dan gerust om extra advies of begeleiding.

Gevolgen van een slechte socialisatie
Als een kat tussen zijn derde en twaalfde levensweek niet aan genoeg verschillende dingen worden blootgesteld, kan dit gevolgen hebben voor de rest van de kat zijn leven:

  • de kat zal bang zijn voor nieuwe mensen, andere dieren en nieuwe omgevingen
  • de kat zal bang zijn voor handelingen die hij of zij niet gewend is
  • deze angsten kunnen leiden tot een kat die zich agressief gedraagt, onhandelbaar (en dus onbehandelbaar bij ziekte) is
  • ook kan deze angst leiden tot stress, wat weer kan leiden tot ziektes, zoals chronische blaasontstekingen

Goede socialisatie
U speelt een belangrijke rol bij de socialisatie van uw kitten. U moet er in deze periode voor zorgen dat uw kitten veel nieuwe dingen leert herkennen als veilig:

  • verschillende types mensen: klein, groot, mannen, met baard, met hoed etc.
  • verschillende types dieren
  • geluiden
  • verschillende omgevingen

Het is belangrijk dat de ervaringen voor uw kitten positief zijn: geef uw kitten iets lekker als er nieuwe mensen in huis komen, of speel met uw kitten. Uw kitten hoeft geen interactie aan te gaan met andere mensen of dieren, zolang de aanwezigheid maar geassocieerd wordt met positieve dingen.

In deze periode kan een kitten niet alleen leren dat nieuwe mensen, objecten en dieren niet eng zijn, maar ook dat bepaalde handelingen leuk zijn, zoals nagels knippen of het geven van pillen. Ook kan je leren dat bepaald gedrag leidt tot een beloning, zoals zitten, komen en 'targeting'. Op latere leeftijd kan dit goed van pas komen. Daarnaast schept het een band om op deze manier met een kat bezig te zijn.

Door een kitten positieve ervaringen te laten opdoen met alles wat ze tijdens hun leven zouden kunnen tegenkomen, zal de kat op latere leeftijd:

  • niet of minder angstig zijn als er vreemde mensen in huis komen, of als de kat bijvoorbeeld naar de dierenarts moet
  • niet of minder angstig zijn bij een verhuizing, omdat de kat geleerd heeft dat een onbekende omgeving niet direct angstaanjagend is
  • minder risico lopen op het ontwikkelen van stress-gerelateerde aandoeningen
  • minder risico lopen om ingeslapen te worden omdat het toedienen van medicatie niet mogelijk is

Juniorconsulten

Bij de laatste kitten-vaccinatie en de bijbehorende gezondheidscheck zijn de meeste katten zo’n drie maanden oud. Vaak vindt er dan pas weer een jaar later een volgende gezondheidscontrole plaats bij de eerste vaccinatie voor de volwassen kat.

In een jaar tijd verandert er veel: uw huisdier groeit op, gaat puberen, wisselt zijn/haar tanden. Dat roept nogal eens vragen op die u als eigenaar graag beantwoord ziet. Reden genoeg voor ons om voor jonge katten de Juniorconsulten in te voeren.

Tijdens deze consulten wordt uw huisdier nagekeken door een paraveterinair; zij controleert onder andere het gewicht, het gebit, de vacht, de oren en de ogen. Verder wordt met u doorgenomen hoe de ontwikkeling van uw huisdier verloopt en worden uw vragen beantwoord.
Algemene punten van aandacht in de verschillende levensfasen zullen ook aan de orde komen, zoals gedrag, sterilisatie/castratie, groei, gebitsverzorging, parasietenbestrijding en verzekering.
Een bijkomend voordeel van deze regelmatige bezoekjes, is dat uw huisdier went aan onze kliniek en aan vreemde handen die hem/haar onderzoeken. Mocht uw huisdier ooit echt iets mankeren, dan voelt het zich bij ons hopelijk wat meer op z'n gemak en kunnen we hem/haar gemakkelijker onderzoeken.

Het Juniorconsult is een individueel consult van een kwartier en vindt bij voorkeur plaats op 4, 6 en 9 maanden leeftijd. Als u Hill's® VetEssentials kittenbrokjes bij ons koopt zijn deze consulten gratis. Anders betaalt u slechts €11,99 per consult. Bel ons gerust voor meer informatie of het maken van een afspraak!