De beste manier om de vorming van tandplak en tandsteen bij uw huisdier tegen te gaan, is tanden poetsen!

Het is belangrijk om uw kitten vanaf jonge leeftijd al te laten wennen aan het tandenpoetsen. Begin op een leeftijd van 2-3 maanden met poetsen zodat het dier na het wisselen gewend is aan deze handelingen.  

Welke tanden moet u poetsen?

Katten hebben 30 tanden en kiezen:

 • 12 snijtanden (incisoren)
 • 4 hoektanden (canines)
 • 10 premolaren (valse kiezen)
 • 4 knipkiezen (molaren)

U hoeft alleen de buitenkant van de tanden en kiezen in de bovenkaak te poetsen. De binnenkant van de elementen wordt door de tong "gepoetst". De buitenkant van de kiezen in de onderkaak worden door de kiezen van de bovenkaak "gepoetst". Dit komt door het scharende gebit dat katten hebben, waarbij de kiezen en tanden uit de bovenkaak over die van de onderkaak heen vallen. Soms werkt dit natuurlijke poetsmechanisme minder goed, bijvoorbeeld door een afwijkende stand van de elementen. In dat geval kan het wel nodig zijn om alle tanden te poetsen.
Besteed met poetsen met name aandacht aan de achterste kiezen en de hoektanden.

Waarmee kunt u poetsen?

Er zijn verschillende dingen die u kunt gebruiken om de tanden te poetsen: uw vinger, een gaasje, een vingertandenborstel (een rubber hoesje met rubber haartjes dat om de vinger geschoven kan worden) of een echte tandenborstel voor dieren.

Het beste kunt u beginnen met uw vinger en dit langzaam bouwen naar uiteindelijk een echte tandenborstel voor dieren. Het is geen een ramp als u nooit verder komt dan de stap met een gaasje om uw vinger, het gaat er om dat uw huisdier het accepteert. Beter iets dan niets!

Gebruik nooit tandpasta voor mensen, maar een speciale huisdierentandpasta. Deze tandpasta smaakt vaak lekker voor een kat en bevat geen stoffen die giftig kunnen zijn voor katten.

Hoe vaak moet u poetsen?

Het poetsen van de tanden breekt tandplak af. Tandplak ontstaat al 6 tot 8 uur na het schoonmaken van de tanden. Binnen 24 uur is het gehele tandoppervlak bedekt met tandplak. Binnen 3 tot 5 dagen wordt uit dit tandplak tandsteen gevormd. Tandsteen is niet te verwijderen door de tanden te poetsen. Het is daarom het beste om elke dag de tanden te poetsen. Maar enkele keren per week is beter dan helemaal niet!

Tanden poetsen, hoe doe ik dat?

Tanden poetsen bij een kat klinkt als een onbegonnen taak, maar de meeste katten laten dit heel goed toe. Het belangrijkste is om het tanden poetsen geleidelijk op te bouwen, stapt voor stap.

Laat de kat eerst wennen aan het feit dat u iets met de bek gaat doen. Begin met het aanraken van de wangen van uw kat. Masseer met uw vinger van buitenaf de wang tegen de tanden en kiezen aan. Druk hierbij niet te hard! Als dit goed lukt, kunt u met uw vinger de kiezen van de bovenkaak aanraken. Leg uw vinger op de buitenkant van de tanden en kiezen van de bovenkaak, onder de lip en wrijf voorzichtig heen en weer over de overgang van de overgang van tandvlees naar tand/kies. De achterste kiezen zijn het moeilijkst zichtbaar en zullen op gevoel moeten worden gepoetst. Als poetsen met uw vinger lukt kunt u een tandenborstel introduceren. Voor het poetsen hoeft u de bek van uw hond of kat niet open te doen, de lip optillen is voldoende.

Bouw het poetsen langzaam op, neem uw tijd. Liever meerdere korte sessies dan het geduld van uw huisdier te lang op de proef stellen. Maak er iets leuks van, beloon uw huisdier na het poetsen uitgebreid met iets wat het dier waardeert zoals eten of een spelletje spelen.

Tips om het tandenpoetsen tot een succes te maken:

 • Poets de tanden op een rustige plek, zonder afleiding.
 • Kies een tijdstip dat past in de dagelijkse routine. Zo wordt het voor uw kat ook voorspelbaar wanneer de tanden gepoetst worden.
 • Houd elke sessie kort.
 • Herhaal elke stap dagelijks.
 • Ga pas naar de volgende stap als de de stap ervoor goed lukt.
 • Maak er geen gevecht van.
 • Geef veel complimenten en beloon uw kat na elke stap die goed lukt.
 • Als uw kat de tandenborstel niet accepteert, kunt u ook een gaasje, een vingertandenborstel of uw  vinger gebruiken.
 • Het kan wel 1-2 maanden duren voor u uw kat heeft geleerd om de tanden te laten poetsen. Wees geduldig en neem deze tijd ook! Het te snel naar een volgende stap gaan, kan ertoe leiden dat het tandenpoetsen nooit zal lukken.

Als poetsen niet lukt…

Lukt het niet om de tanden van u kat te poetsen? Vraag ons om advies, wij kunnen voordoen hoe u de stappen het beste kunt uitvoeren. Mocht het echt niet lukken dan zijn er andere preventieve maatregelen om gebitsproblemen te voorkomen. 

Er zijn verschillende diëten en tussendoortjes die de vorming van tandsteen en tandplak helpen voorkomen. Verschillende producten hebben gebitsverzorgende claims. Alleen producten die bewezen effectief zijn hebben het Veterinary Oral Health Council (VOHC) keurmerk gekregen. Een dieet waarvan dit effect bewezen is, is Hill’s® T/D. De brokken zijn extra groot zodat het dier er goed op moet kauwen. Ook hebben de brokken een speciale structuur waardoor ze een beetje als een tandenborstel werken. Dit voer vermindert het aantal bacteriën in de mond en zorgt ervoor dat er minder tandplak en tandsteen gevormd wordt. Verder zijn er middeltjes die plak helpen voorkomen zoals Orozyme Bucco Fresh®, een algenextract wat u over het voer kunt strooien. Kauwstrips kunnen ook bijdragen aan een schoner gebit, maar bevatten vaak veel calorieën. Geef deze dus met mate.

Om pijn door gebitsproblemen en verlies van tanden en kiezen te voorkomen, is het belangrijk om het gebit van uw kat regelmatig te laten controleren en indien nodig te laten behandelen. Meer over gebitsproblemen bij katten vindt u hier: Gebitsproblemen bij volwassen katten.