Ziet u op tegen het bezoek aan onze praktijk omdat het altijd zo lastig is om de kat in het reismandje te krijgen? Dan bent u niet de enige. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat volgens 58% van de katteneigenaren hun kat het haat om naar de dierenarts te gaan. 38% van hen vindt alleen het idee om de kat naar de praktijk te brengen al te stressvol, voornamelijk omdat de kat bang is voor de reismand en het rijden in de auto. De stress die gepaard gaat het met alleen al het vervoer naar de praktijk is één van de hoofdredenen dat ongeveer 52% van de katten in Amerika nooit bij een dierenarts komt.

Het bezoek aan de dierenarts begint vaak met een achtervolging door het huis om de kat in zijn reismand te kunnen stoppen. Voordat een kat bij ons in de praktijk is, heeft hij zijn eerste negatieve ervaring dus al gehad. Dit wordt vaak gevolgd door de reis in de auto, een pijnlijke injectie bij ons en de terugreis in de auto. Hoe goed wij ook ons best doen om te zorgen voor een plezierige, stress-vrije ervaring, staan we in feite al 2-0 achter. De volgende keer wordt het door deze opeenstapeling van negatieve ervaringen bovendien nog lastiger om uw kat in het reismandje te krijgen. Dit is onnodig: u kunt uw kat leren om te houden van zijn reismandje.

Aanschaf van een reismand
Geschikte reismand katVoordat we tips geven over hoe u ervoor kunt zorgen dat uw kat zijn reismandje als een fijne, veilige plaats ziet, is het belangrijk om te kijken of uw reismand wel geschikt is. De ideale reismand kan zowel aan de voorkant open, als aan de bovenkant. Op deze manier hoeven we de kat eenmaal in de praktijk niet uit zijn reismandje te trekken: we kunnen eenvoudigweg de bovenkant van de reismand losmaken, zodat de kat in zijn of haar veilige plek kan blijven zitten.

Ongeschikte reismand katRieten mandjes met een ronde opening zien er mooi uit, maar zijn eigenlijk niet geschikt voor het vervoer naar de dierenarts. Als de kat niet zelf uit het mandje wil komen, zijn er maar twee mogelijkheden om de kat te kunnen onderzoeken: via de opening de kat vastpakken en uit het mandje trekken, of het mandje omkeren en de kat er proberen uit te schudden. Dit is voor een kat erg beangstigend en stressvol.

Sommige mensen vervoeren hun kat niet in een reismand, maar dragen de kat in hun armen. Dit raden wij niet aan. De kat kan schrikken in de wachtkamer door de aanwezigheid van andere dieren en plotseling uit uw armen vluchten. Het is helaas al eens voorgekomen dat een kat op deze manier vermist raakte. Een reismandje is de veiligste manier om de kat te vervoeren, zeker als uw kat houdt van zijn reismandje.

Train uw kat om te houden van zijn reismand
De reismand van uw kat moet zijn of haar favoriete plaats worden. Dit gaat niet vanzelf, er is enige training voor nodig. Maar als de kat zijn reismand eenmaal ziet als een fijne, veilige plaats, zal hij of zij voortaan vanzelf in het reismandje lopen. Ook zijn enge plaatsen, zoals de auto of de dierenarts, minder angstaanjagend als de kat zich veilig voelt in zijn reismand.

Het doel van deze training is dat de kat een positieve associatie krijgt met zijn of haar reismand. Iets waarvoor alle katten gemotiveerd zijn om dingen te doen, is voedsel. Alle katten hebben immers voedsel nodig om te overleven. Daarnaast zorgt eten ervoor dat er positieve emoties gevoeld worden. We gaan het reismandje dus koppelen aan eten. Volg hiervoor het volgende stappenplan:

  1. Laat de reismand op een plaats staan waar de kat makkelijk bij kan. Hou hierbij de deur van de reismand open. De meeste mensen zetten de reismand in de schuur of bergen hem op in een kast, zodat de reismand alleen tevoorschijn komt als de kat naar de dierenarts moet. Door de reismand op een goed zichtbare plek te laten staan, went de kat aan de reismand en vlucht hij of zij niet meer na slechts een blik op de gevreesde mand te werpen.
  2. Maak de reismand comfortabel door het favoriete dekentje van uw kat hierin te leggen.
  3. Geef uw kat alle maaltijden in de buurt van de reismand. De afstand van het voer tot de reismand, is afhankelijk van uw kat. Als uw kat niet erg bang is voor de reismand, kunt u het voer vlak voor de opening zetten. Als u merkt dat uw kat niet in de buurt van zijn voerbakje wil komen, vergroot de afstand dan.
  4. Als de kat comfortabel is om op deze locatie te eten, kan het voerbakje verplaatst worden tot steeds dichterbij de reismand, tot het voerbakje net in de opening van de reismand staat. Uw kat moet nu zijn of haar hoofd naar binnen steken om te eten. Als uw kat meteen zijn of haar hoofd naar binnen steekt om te eten, en niet steeds achteruitloopt en om zich heen kijkt, dan kunt u verder naar stap 5.
    Wennen aan de reismand 2
  5. Verschuif het voerbakje steeds verder het reismandje in, tot uw kat uiteindelijk volledig in de reismand moet stappen om te kunnen eten.
    Wennen aan de reismand 3
  6. Leg gedurende de dag snoepjes of speeltjes in de reismand. Het doel hiervan is dat uw kat regelmatig even in de reismand stapt, op zoek naar snoepjes of speeltjes.
  7. Uw kat houdt van uw reismand als hij of zij regelmatig in de reismand stapt en er rustig uit komt gelopen. Als uw kat uit de reismand rent of onrustig lijkt als hij of zij uit de reismand komt, doe dan een stap terug.
    Wennen aan de reismand 4
  8. Als uw kat er zelf voor kiest om in de reismand te gaan liggen, doe dan het deurtje dicht. U kunt ook het deurtje tijdens het eten dicht doen. Hou de deur de eerste keren niet te lang dicht.
    Wennen aan de reismand 5

Bij de meeste katten duurt het ongeveer een week totdat ze uit zichzelf, zonder dat er eten in de reismand staat, in de reismand stappen. Maar hou niet te veel vast aan deze richtlijn en kijk naar uw kat. Het is verstandiger als u er een paar dagen langer over doet, dan te overhaasten.

Tot slot
Jong geleerd is oud gedaan: u kunt uw kat het best leren dat het reismandje fijn en veilig is, als hij of zij nog een kitten is. Dit betekent niet dat het voor oudere katten niet mogelijk is om dit te leren! Het proces kan wel langer duren, omdat uw kat mogelijk al een negatieve associatie heeft met het reismandje. Maar zolang u geduld heeft, kan elke kat leren houden van zijn reismandje. Mocht het niet lukken, vraag ons dan gerust om extra advies of begeleiding.