pup

Nu begint voor u een leuke maar ook intensieve periode. U wilt uw pup natuurlijk de beste zorg geven die er is. Wij helpen u daar graag bij. Daarom hebben wij een aantal belangrijke zaken op een rij gezet. Mocht u nog (andere) vragen hebben of denkt u dat er iets niet in orde is met uw pup, neem dan gerust contact met ons op!

Vaccinaties

Voorkomen is beter dan genezen. Het is daarom verstandig om uw pup te beschermen tegen bepaalde ziekten door middel van een vaccinatie. In Nederland vaccineren we standaard tegen:

  •  Parvo: een zeer besmettelijke ziekte die onder andere braken en bloederige diarree kan veroorzaken, zelfs met de dood als gevolg
  • hondenziekte: kan ontstekingen aan de longen, maag, darmen, huid en hersenen geven
  • besmettelijke leverziekte: veroorzaakt leverontstekingen
  • de ziekte van Weil (Leptospirose): kan nierfalen en/of leverfalen veroorzaken.

Om er zeker van te zijn dat de pup voldoende beschermd is, zijn er meerdere vaccinaties achter elkaar nodig: op 6, 9 en 12 weken leeftijd. Daarna dient uw hond jaarlijks gevaccineerd te worden. We vaccineren niet elk jaar tegen dezelfde ziektes. De vaccinatie tegen Parvo, hondenziekte en besmettelijke leverziekte werkt, ná de puppyvaccinaties, drie jaar. De vaccinatie tegen de ziekte van Weil biedt slechts één jaar bescherming. Tegen de ziekte van Weil vaccineren we daarom elk jaar, terwijl we voor de andere ziektes slechts eens in de drie jaar vaccineren. 

Als u besluit een (puppy)cursus te volgen met uw hond, of uw hond gaat naar een pension, dan is het verstandig om uw hond te vaccineren tegen kennelhoest (ook wel besmettelijke hondenhoest genoemd). Bij de meeste pensions is deze vaccinatie verplicht.
Gaat uw pup mee naar het buitenland, dan is de rabiësvaccinatie verplicht (evenals een Europees dierenpaspoort en een chip).

Vaccinatieschema  6 weken 9 weken 12 weken 1 jaar 2 jaar  3 jaar 4 jaar
Parvo x x x x     x
Hondenziekte x   x x     x
Leverziekte     x x     x
Weil   x x x x x x
Parainfluenza     x x     x
Kennelhoest  Aangeraden bij (puppy)cursus en/of pension
Rabiës  Verplicht als hond meegaat naar het buitenland, minimaal 21 dagen voor vertrek

 

Voor meer informatie over vaccinaties, lees ons artikel: De jaarlijkse vaccinatie, waarom doen we dat?

Ontwormen

Puppy's kunnen in de baarmoeder of via de moedermelk al besmet raken met spoelwormen. Omdat een worminfectie de ontwikkeling van een pup nadelig kan beïnvloeden is het van belang puppy's goed te ontwormen. Ook als uw pup volwassen is, is het ontwormen belangrijk. Bij volwassen honden verlaagt een spoelworminfectie de weerstand. Bovendien vormen honden met een spoelworminfectie een besmettingsbron voor andere dieren én voor de volksgezondheid! Met name bij kinderen kunnen wormlarven vervelende ziekteverschijnselen veroorzaken. Infecties met andere soorten wormen, bijvoorbeeld haakwormen, kunnen ernstige verschijnselen bij de hond veroorzaken, zoals bloedarmoede, gewichtsverlies en diarree. Daarom raden wij aan om volwassen honden 4x per jaar te ontwormen. Wij gebruiken hiervoor Milpro® tabletten en hanteren het onderstaande schema:

Ontwormingsadvies pups: op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd, vervolgens maandelijks tot en met de leeftijd van een half jaar. Daarna 4x per jaar.
Ontwormingsadvies zogende teef: met de pups mee ontwormen.
Ontwormingsadvies volwassen hond: 4x per jaar.

Lees voor meer informatie het artikel: Wormen.

Vlooien

Iedere pup kan vlooien krijgen. Vlooien veroorzaken jeuk, kunnen lintwormen overbrengen en zelfs zorgen voor het ontstaan van een vlooienallergie. Bij puppy's kunnen vlooien daarnaast leiden tot een ernstige bloedarmoede. U kunt uw pup ontvlooien met een antivlooienmiddel. Wij adviseren het gebruik van Stronghold® of Bravecto®. Uit onderzoek is gebleken dat beide middelen veilig en effectief zijn. Stronghold® is een pipetje voor in de nek, welke een maand werkzaam is. Dit mag vanaf 6 weken leeftijd gegeven worden. Bravecto® is een kauwtablet, welke na innamme 12 weken bescherming biedt tegen zowel vlooien als teken. Het mag gegeven worden vanaf 8 weken leeftijd.

We raden u aan om uw hond preventief te beschermen tegen vlooien. Wanneer uw hond toch vlooien heeft is het belangrijk om ook uw huis goed schoon te maken (stofzuigen, slaapkleedjes wassen etc.) en eventueel te behandelen tegen vlooien met een speciale spray. Vlooieneitjes liggen namelijk in de omgeving en zitten niet op uw hond en vlooienpoppen kunnen maandenlang in de omgeving overleven. 90% van de vlooienbesmetting zit in de omgeving en niet op uw huisdier! Alleen volwassen vlooien worden gedood door een antivlooienmiddel, dus alle eitjes moeten uitkomen en de vlooien die eruit komen moeten in aanraking komen met het antivlooienmiddel voor ze gedood worden. Als uw hond eenmaal vlooien heeft, duurt het dus vaak lang voor alle vlooien weg zijn. Ook met de juiste behandeling duurt dit vaak wel 3 maanden.

Heeft u meerdere huisdieren (honden en katten), behandel die dan tegelijkertijd. Let hierbij wel op dat het middel dat u gebruikt, ook geschikt is voor deze dieren. Niet alle middelen die veilig zijn voor honden, zijn ook veilig voor katten.

Teken

De laatste tijd zien we steeds meer teken bij honden voorkomen. Teken zijn spinachtige parasieten die zich in de huid vastbijten en bloed zuigen. Een tekenbeet geeft lokale huidirritatie, maar belangrijker is dat een teek bepaalde ziekten kan overbrengen. Nederlandse teken kunnen besmet zijn met de Borrelia bacterie, die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Ook dieren kunnen de ziekte van Lyme krijgen, alhoewel dit veel minder vaak gebeurt dan bij de mens en de verschijnselen over het algemeen milder zijn. Teken uit Zuid-Europese landen kunnen ernstige ziekten overbrengen zoals Babesia en Ehrlichia. Deze teken konden tot voorheen in Nederland niet overleven, maar door de zachte winters worden ze tegenwoordig wel af en toe in Nederland waargenomen!

Als u een teek op uw hond vindt, kunt u deze het beste zo snel mogelijk verwijderen. Als een teek binnen 24 uur verwijderd wordt, heeft hij nog niet de kans gehad om ziekten over te brengen. Het verwijderen van een teek gaat het makkelijkst met behulp van een tekentang/-haak, welke u ook bij ons kunt kopen. Als u deze niet bij de hand heeft kunt u ook een pincet gebruiken. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid bij de kop beet (niet bij het lijf) en trek hem er langzaam uit, zonder te draaien (tenzij anders vermeld in de handleiding van de tekentang). Naderhand kunt u de plek waar de teek gezeten heeft ontsmetten met 70% alcohol of jodium.

Teek verwijderen deel 1Teek verwijderen deel 2

Beter is natuurlijk om de hond tegen teken te beschermen met een tekenwerend en/of tekendodend middel. Vooral als u uw hond meeneemt naar het buitenland is het aan te raden uw hond goed te beschermen tegen teken.

Bravecto® is een kauwtablet, welke na inname 12 weken bescherming biedt tegen zowel vlooien als teken. Het mag gegeven worden vanaf 8 weken leeftijd.

Voeding

“Je bent wat je eet”, dus goede voeding is erg belangrijk voor een pup. Wij adviseren Hill's® VetEssentials puppybrokken. Dit is een volledige voeding die op verzoek van dierenartsen is ontwikkeld en zorgt voor een optimale gezonde groei en ontwikkeling. Het komt tegemoet aan 5 belangrijke gezondheidsbehoeften van uw pup: een gezond immuunsysteem, een gezonde ontwikkeling van botten en gewrichten, een gezonde ontwikkeling van de tanden, een gezonde huid en glanzende vacht en een gezonde spijsvertering. Er zijn geen kunstmatige conserveermiddelen, smaak- of geurstoffen aan het voer toegevoegd. Hill's® VetEssential brokken zijn exclusief verkrijgbaar bij de dierenarts. Pups van grote rassen hebben een andere voedingsbehoefte dan die van kleinere rassen, voor hen zijn er speciale VetEssentials Large breed puppybrokken verkrijgbaar. Vraag onze assistentes gerust om meer informatie!

Chippen

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk kan zijn om een hond te identificeren. Hiervoor gebruiken we een chip. Een chip is ongeveer zo groot als een rijstkorrel en wordt tussen de schouderbladen onder de huid ingebracht. Het beval een uniek nummer dat kan worden afgelezen met behulp van een chipreader. Het chipnummer wordt samen met uw contactgegevens geregistreerd in een nationale databank. Deze registratie is erg belangrijk, want zonder registratie is het chipnummer immers niets meer dan een loos nummer in het dier! Als u uw pup ooit kwijtraakt en dit komt terecht bij een dierenartsenpraktijk, de politie, de dierenambulance of een asiel, kan het nummer eenvoudig worden afgelezen en heeft u uw dier snel terug.

Sinds april 2013 is het verplicht om honden te chippen voor ze 7 weken oud zijn. Uw hond is dus, als het goed is, gechipt bij de fokker. Het is wel belangrijk om na te gaan of uw pup ook juist geregistreerd staat. Dit kunnen wij voor u controleren, maar u kunt dit ook zelf doen, door het chipnummer in te vullen op: www.chipnummer.nl.

Verzekeren

Het afsluiten van een ongevallen- en ziektekostenverzekering voor uw pup is verstandig. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een ziekte komt altijd onverwachts! De medische zorg voor huisdieren in Nederland is van een hoog niveau, maar de kosten van deze medische zorg kunnen behoorlijk oplopen. Door uw dier te verzekeren spaart u als het ware voor eventuele ongemakken en kunt u uw huisdier de medische zorg geven die hij of zij nodig heeft. U hoeft zich dan nooit meer zorgen te maken over de rekening van de dierenarts. Een prettige zekerheid, voor u en voor uw huisdier. Er zijn meerdere aanbieders met verschillende polissen, dus laat u hierover informeren en kijk welke verzekering het beste aansluit bij uw wensen.

Huisdieren ZorgPlan

U kunt ook kiezen voor ons Huisdieren ZorgPlan. Dit is geen verzekering, maar te vergelijken met een abonnement: u komt elk kwartaal met uw hond op controle (twee keer bij de dierenarts en twee keer bij de paraveterinair), krijgt ontworming en ontlvooiing voor een heel jaar en uw dier wordt gevaccineerd. Hiervoor betaalt u niet per keer, maar u betaalt een vast bedrag per maand. Onze paraveterinairen kunnen u hier meer over vertellen.

Tanden poetsen

Net als bij de mens is het voorkomen van gebitsproblemen beter dan genezen. Het belangrijkste bij deze preventie is het voorkomen of vertragen van de vorming van tandsteen. Het eten van en kauwen op brokken helpt hierbij in beperkte mate. Maar u kunt als eigenaar een belangrijke bijdrage leveren door het poetsen van de tanden van uw hond.

Tandplak en tandsteen zorgen voor een vieze geur uit de bek, maar vooral ontsteking van het tandvlees. Hierdoor kunnen tanden en kiezen aangetast raken en uiteindelijk zelfs uitvallen. Een ander gevolg is dat bacteriën uit de mondholte zich via het bloed kunnen verspreiden en elders in het lichaam ontstekingen kunnen geven, zoals onder andere aan hartkleppen, nieren en lever.

Jong geleerd is oud gedaan. Begin op een leeftijd van 2-3 maanden met poetsen zodat het dier na het wisselen al gewend is aan deze handelingen. Voor meer informatie over het poetsen en aanleren ervan, lees ons artikel Tanden poetsen.

Wisselen van het melkgebit

Puppy's worden zonder tanden geboren. De eerste elementen van het melkgebit komen tussen de 3 en 4 weken na de geboorte door. Vanaf 3 maanden begint een pup met wisselen en op 6 tot 7 maanden is het volwassen gebit compleet.

Onderstaande tabel geeft meer informatie over wanneer welke tanden en kiezen doorkomen en wisselen.

Tand Doorbraak tijdstip Wissel tijdstip
Snijtanden 3 - 4 weken 3 - 5 maanden
Hoektanden 3 - 5 weken 5 - 7 maanden
Valse kiezen 4 - 12 weken 4 - 6 maanden
Ware kiezen   4 - 7 maanden

 

Gebit pup Gebit volwassen hond
Gebitskaart pup Gebitskaart volwassen hond

Buitenland

Als u uw pup/hond wil meenemen naar het buitenland, zijn de volgende zaken verplicht:

  • een officieel Europees dierenpaspoort
  • een chip
  • een geldige vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid)*

*) De rabiës vaccinatie dient minimaal 21 dagen voor vertrek te zijn gegeven. Bij hervaccinatie binnen het vaccinatieschema vervalt deze eis. Deze vaccinatie kan worden gegeven vanaf 3 maanden leeftijd.

Daarnaast hebben sommige landen (o.a. het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen) nog aanvullende eisen, zoals een ontwormings- of tekenbehandeling. Ook kunnen in een land bepaalde hondenrassen verboden zijn. Ook zijn er verschillende regels bij dieren jonger dan drie maanden, die nog niet tegen Rabiës ingeënt kunnen worden. Landen die geen lid zijn van de EU hebben hun eigen eisen voor de invoer van gezelschapsdieren. Vaak is een bloedonderzoek naar de rabiëstiter verplicht. Dat is een test om de werkzaamheid van de inenting tegen hondsdolheid te bepalen. Kijk op www.licg.nl voor de meest actuele lijst met invoereisen per land of laat u tijdig (liefst enkele maanden van tevoren) door ons informeren.

Invoereisen per land - Europa

Invoereisen per land - Buiten Europa

Ook is het verstandig om preventieve maatregelen te nemen om uw hond te beschermen tegen dierziekten in het buitenland. Lees voor meer informatie het artikel: Met uw hond naar het buitenland.

Socialisatie en training

Een goede socialisatie en opvoeding is belangrijk voor uw pup. De socialisatieperiode van pups duurt van 3 tot en met 12 weken leeftijd. Gedurende deze periode is de pup erg nieuwsgierig en onderzoekend en moet hij met zoveel mogelijk mensen, dieren en situaties in aanraking komen. De indrukken die uw pup gedurende deze periode opdoet, bepalen voor een groot deel het gedrag van uw hond op latere leeftijd. Socialiseren en opvoeden gaat niet vanzelf, hier moet u samen met uw hond aan werken. Een puppycursus kan u daar bij helpen. Zelfs als u al veel ervaring heeft met het trainen van honden, is een puppycursus nog steeds een leuke en leerzame manier om uw hond in contact te brengen met leeftijdsgenootjes. Wij hebben goede ervaringen met hondenschool Omnia (Westerpark, Amsterdam). Voor meer informatie kunt u kijken op www.hondenschoolomnia.nl.

Sterilisatie en castratie

Reu
Bij een reu heeft het castreren op jonge leeftijd geen gezondheidsvoordelen. De meeste mensen willen hun reu laten castreren vanwege problemen met het gedrag. Castratie alleen is echter niet de oplossing voor alle gedragsproblemen. Castratie kan er voor zorgen dat uw hond rustiger en minder dominant wordt, maar niet alleen hormonen hebben invloed op het gedrag. Ook opvoeding en ervaringen uit het verleden spelen hierbij een rol. Op sommige gedragsproblemen zal castratie geen of onvoldoende effect hebben. Zo kan castratie een positief effect hebben op op agressie tegen andere reuen, maar niet op territoriale agressie.

Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat het castreren van reuen van grote rassen ook nadelige effecten kan hebben. Door een reu te castreren voordat hij is uitgegroeid, sluiten de groeischijven afwijkend. Het gevolg is dat de hond niet goed in verhouding groeit. Dit kan leiden tot problemen met de gewrichten, zoals heupdysplasie en het scheuren van de voorste kruisband. Reuen van grotere rassen kunnen daarom het beste pas gecastreerd worden na 1-1,5 jarige leeftijd.

Soms moet een reu op latere leeftijd gecastreerd worden om gezondheidsredenen, zoals prostaatproblemen of testikeltumoren. Twijfelt u of u uw hond moet laten castreren? Vraag ons dan gerust om advies! Lees hier meer over de castratie van de hond.

Teef
Voor teefjes heeft de sterilisatie wel gezondheidsvoordelen: het verkleint de kans op het ontstaan van melkkliertumoren en suikerziekte op latere leeftijd en voorkomt het ontstaan van baarmoederontsteking en schijnzwangerschap. Bovendien wordt uw hond niet meer loops en kan niet ongewenst gedekt worden. Hoewel we over sterilisatie praten, wordt de teef in feite gecastreerd, want de eierstokken worden operatief verwijderd.

Vroeger werd geadviseerd om elke teef voor de eerste loopsheid te laten steriliseren. Uit recent onderzoek blijft dat dit bij grotere hondenrassen een nadelig effect kan hebben. Door een teef te steriliseren voordat ze is uitgegroeid, sluiten de groeischijven afwijkend. Het gevold is dat de hond niet goed in verhouding groeit. Dit kan leiden tot problemen met de gewrichten, zoals heupdysplasie en het scheuren van de voorste kruisband. Teven van grotere hondenrassen kunnen daarom het beste na de eerste loopsheid gesteriliseerd worden.

Bij kleine hondenrassen lijkt sterilisatie voor de eerste loopsheid geen negatieve gevolgen voor de gewrichten te hebben. Ons advies os om teven van kleine rassen op een leeftijd van zes maanden te steriliseren: dit is voor de eerste loopsheid, waardoor het risico op melkkliertumoren maximaal wordt verlaagd. Daarnaast is dit een leeftijd waarop de teef de narcose goed aankan.

Ons advies over de leeftijd waarop de teef het beste gesteriliseerd kan worden is dus rasafhankelijk. Afhankelijk van de individuele hond kan er toch voor gekozen worden om de hond eerder of later te steriliseren. Bijvoorbeeld omdat er veel melkkliertumoren in de familie van de hond voorkomen. Overleg voor advies op maat voor uw huisdier met uw dierenarts. Lees hier meer over de sterilisatie van de hond.

Juniorconsulten

Bij de laatste puppyvaccinatie en de bijbehorende gezondheidscheck zijn de meeste honden zo’n drie maanden oud. Vaak vindt er dan pas weer een jaar later een volgende gezondheidscontrole plaats bij de eerste vaccinatie voor de volwassen hond.

In een jaar tijd verandert er veel: uw huisdier groeit op, gaat puberen, wisselt zijn/haar tanden. Dat roept nogal eens vragen op die u als eigenaar graag beantwoord ziet. Reden genoeg voor ons om voor jonge honden en katten de Juniorconsulten in te voeren.

Tijdens deze consulten wordt uw huisdier nagekeken door een paraveterinair; zij controleert onder andere het gewicht, het gebit, de vacht, de oren en de ogen. Verder wordt met u doorgenomen hoe de ontwikkeling van uw huisdier verloopt en worden uw vragen beantwoord.
Algemene punten van aandacht in de verschillende levensfasen zullen ook aan de orde komen, zoals gedrag, sterilisatie/castratie, groei, gebitsverzorging, parasietenbestrijding en verzekering.
Een bijkomend voordeel van deze regelmatige bezoekjes, is dat uw huisdier went aan onze kliniek en aan vreemde handen die hem/haar onderzoeken. Mocht uw huisdier ooit echt iets mankeren, dan voelt het zich bij ons hopelijk wat meer op z'n gemak en kunnen we hem/haar gemakkelijker onderzoeken.

Het Juniorconsult is een individueel consult van een kwartier en vindt bij voorkeur plaats op 4, 6 en 9 maanden leeftijd. Als u Hill's® VetEssentials puppybrokjes bij ons koopt zijn deze consulten gratis. Anders betaalt u slechts €11,99 per consult. Bel ons gerust voor meer informatie of het maken van een afspraak!