De beste manier om de vorming van tandplak en tandsteen bij uw huisdier tegen te gaan, is tanden poetsen!
Jong geleerd is oud gedaan
Het is belangrijk om uw pup of kitten vanaf jonge leeftijd al te laten wennen aan het tandenpoetsen. Begin op een leeftijd van 2-3 maanden met poetsen zodat het dier na het wisselen gewend is aan deze handelingen.
Welke tanden moet u poetsen?
Alleen de buitenkant van de tanden en kiezen in de bovenkaak hoeft gepoetst te worden. Besteed met name aandacht aan de achterste kiezen en de hoektanden. Omdat honden en katten een “scharend gebit” hebben, waarbij de kiezen en tanden uit de bovenkaak over die van de onderkaak heen vallen, wordt de buitenkant van de kiezen van de onderkaak als het ware door de bovenkaakkiezen gepoetst. De binnenkant van de elementen wordt door de tong gepoetst. Echter als de de tanden en/of kiezen een afwijkende stand hebben of scheef staan omdat er veel kiezen in een kleine kaak staan (zoals bij kortsnuitige rassen) werkt dit natuurlijke poetsenmechanisme minder goed. In dat geval is het soms nodig om ook de onderkiezen en voortanden te poetsen.
Waarmee kunt u poetsen?
U kunt dit langzaam opbouwen: begin met uw vinger, wikkel daarna een gaasje om uw vinger of gebruik een vingertandenborstel (rubberen hoesje dat om de vinger geschoven kan worden, met rubber haartjes) en uiteindelijk een echte tandenborstel voor dieren. Het is geen ramp als u nooit verder komt dan de stap met een gaasje om uw vinger, het gaat er om dat uw huisdier het accepteert. Beter iets dan niets! Er is speciale honden en katten tandpasta met een vleessmaak. Gebruik nooit tandpasta voor mensen, het is niet gezond als uw huisdier dit binnen krijgt.
Poetsen, hoe doe ik dat?
Laat uw huisdier eerst wennen aan het feit dat u iets met de bek gaat doen door de wangen van buitenaf licht tegen de tanden en kiezen aan te masseren. Voor het poetsen hoeft u de bek van uw hond of kat niet open te doen, de lip optillen is voldoende. Breng uw vinger of de tandenborstel tussen de buitenkant van de tanden en kiezen van de bovenkaak en de lip aan. Wrijf voorzichtig heen en weer over de buitenkant van de gebitselementen en de overgang van tandvlees naar tand/kies. De achterste kiezen zijn het moeilijkst zichtbaar en zullen op gevoel moeten worden gepoetst.
Bouw het poetsen langzaam op, neem uw tijd. Liever meerdere korte sessies dan het geduld van uw huisdier te lang op de proef stellen. Maak er iets leuks van, beloon uw huisdier na het poetsen uitgebreid met iets wat het dier waardeert zoals eten of een spelletje spelen.
Twee à drie keer per week poetsen is vaak al voldoende om de vorming van tandplak tegen te gaan. We adviseren echter om het elke dag te doen om te voorkomen dat u het vergeet.
Als poetsen niet lukt…
Sommige honden en katten laten het poetsen niet (goed) toe. Dan is t/d dieet van Hill’s® een goed alternatief. Dit zijn speciale brokken die extra groot zijn zodat het dier er goed op moet kauwen en die een speciale structuur hebben waardoor ze een beetje als een tandenborstel werken. Verder zijn er middeltjes die plak helpen voorkomen zoals Orozyme Bucco Fresh®, een algenextract wat u over het voer kunt strooien. Kauwstrips kunnen ook bijdragen aan een schoner gebit, maar bevatten vaak veel calorieën dus moeten met mate gegeven worden.
Zeker bij honden en katten met aanleg voor tandplak en tandsteen is een regelmatige controle van het gebit door de dierenarts aan te bevelen. Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole waarbij de vaccinatie gegeven wordt, controleren we het gebit van uw huisdier in ieder geval altijd. Soms is het nodig om een professionele gebitsreiniging uit te laten voeren. Dit gebeurt onder narcose.