U heeft de term paraveterinair misschien wel eens gehoord of er iets over gelezen in onze nieuwsbrieven en op onze website. Maar wat zijn paraveterinairen eigenlijk, en wat voor belang heeft het voor u dat wij ze in dienst hebben?

De gewone dierenartsassistente is eigenlijk een balie-medewerker met diergeneeskundige kennis, die eventueel in de praktijk meer praktische ervaring opdoet, maar niet wettelijk bevoegd is om bepaalde handelingen uit te voeren zoals het toedienen van injecties. Dierenartsassistenten zijn opgeleid om u van praktische adviezen te voorzien, zoals adviezen over vlooien, teken en wormen. Ze voorzien u van voorgeschreven medicijnen. Ze houden de praktijk schoon en netjes. Ze nemen te telefoon aan en maken afspraken met u. De paraveterinair kan al deze werkzaamheden ook, maar mag nog veel meer voor u en uw huisdier doen.

Paraveterinairen mogen dieren onderzoeken. Dat betekent niet dat ze diagnoses kunnen stellen, maar het betekent wel dat ze in zeer veel gevallen goed kunnen aangeven of bij een bepaald probleem een dierenarts nodig is of niet. Twijfelt u of een dierenarts nodig is, of denkt u wel hulp of advies nodig te hebben maar vindt u het probleem nou net te klein is om er een dierenarts voor te moeten raadplegen, dan kunt u bij onze paraveterinairen terecht voor een consult. Soms geeft het zien veel meer duidelijkheid dan een telefonisch gesprek kan opleveren. Een aantal behandelingen kunnen door de paraveterinairen uitgevoerd worden: nagels knippen, chippen, anaalklieren legen (mits ze niet ontstoken of verstopt zijn), injecties met het anti-vlo middel Program geven, teken verwijderen. Het kost u minder om deze zaken door een paraveterinair te laten uitvoeren dan door een dierenarts. Voor alle duidelijkheid: mocht de dierenarts er toch wel aan te pas moeten komen, dan betaalt u wel het tarief van de dierenarts. Maar is de dierenarts inderdaad niet nodig, dan is het bedrag van een consult bij een paraveterinair beduidend lager.

Daarnaast zijn paraveterinairen bevoegd om bepaalde medische handelingen te verrichten en behandelplannen uit te voeren, op aanwijzing van een dierenarts. Dit kan inhouden dat zij injecties of infusen toedienen, maar ook dieetadviezen begeleiden hoort daarbij. Als uw dier een dieet voorgeschreven krijgt om bijvoorbeeld blaasgruis of een probleem met overgewicht te behandelen, helpen onze paraveterinairen u op weg om de gezondheid van uw huisdier te herstellen. Door regelmatige controles houden zij de vooruitgang in de gaten en halen de dierenarts er bij als ondanks bijsturen de behandeling niet volgens verwachting verloopt.

Het uitvoeren van behandelplannen gebeurt dagelijks met alle dieren die komen om geopereerd te worden of opgenomen worden voor een andere ingreep. Paraveterinairen zijn enorm belangrijk tijdens dergelijke ingrepen. Ze helpen bij het gerust stellen van uw dier voor het onder narcose gaat, het voorbereiden van uw dier op de ingreep, ze mogen locale verdovingen toedienen, ze helpen de narcose veilig te onderhouden. Soms helpen ze mee tijdens de operaties als twee handen niet genoeg zijn èn ze waken ervoor dat uw dier comfortabel is tijdens het bijkomen na de operatie, bijvoorbeeld dat het niet te koud wordt en zichzelf niet bevuilt. Er is heel veel meer tijd en inspanning met een operatie gemoeid dan alleen datgene wat voor de ingreep zelf nodig is. Als wij zeggen dat een operatie een half uur duurt, zijn de paraveterinairen eigenlijk wel een halve dag met uw dier in de weer.

Onze paraveterinairen voeren ook Juniorconsulten uit. Het eerste levensjaar van uw huisdier is een enorm belangrijke tijd. Het legt de basis voor de verdere gezondheid van uw dier. In het eerste jaar wordt grotendeels bepaald of uw huisdier een goed aangepaste huisgenoot zal zijn of niet. Op 4, 6 en 9 maanden leeftijd bekijken zij samen met u uw huisdier op een aantal cruciale punten en helpen u die te corrigeren als dat nodig is. Denk bijvoorbeeld aan problemen met zindelijkheid of melktanden die zijn blijven zitten ondanks dat de permanente tanden zijn doorgekomen. Daar komen gegarandeerd problemen van, en zij signaleren het tijdens een juniorconsult ruim op tijd. Het juniorconsult heeft nog een voordeel: uw dier wordt regelmatig bekeken op jonge leeftijd, waardoor het later minder moeite zal hebben met zo'n onderzoek. Uw huisdier raakt gewend aan de praktijk en is daar regelmatig beloond. Jong geleerd, oud gedaan!

Wij vinden paraveterinairen enorm belangrijk in onze praktijk. Zonder hen konden wij u veel minder service bieden. Wij hopen dat u hun werk ook weet te waarderen!