Het is weer bijna Pasen: de paasboeketten komen op tafel, de paaseieren worden verstopt en chocoladepaashazen worden van hun jasje ontdaan. Veel families komen bijeen om samen te brunchen. Een gezellig tafereel. Voor onze huisdieren schuilen er echter een aantal gevaren in deze Paastradities. Houd dit komende PaaswKitten met paaseiereneekend ook gezellig en voorkom dat uw huisdier plotseling doodziek wordt, door onderstaande tips te lezen.

Chocolade

Veel mensen worden blij van het eten van chocolade. Dit komt omdat het gelukshormoon endorfine vrijkomt als mensen chocolade eten. Hoewel er honden zijn die vast ook graag een stukje chocola eten, zit er voor honden (en katten) potentieel dodelijke stoffen in: theobromine en cafeïne. De hoeveelheid van deze stoffen in chocolade is voor mensen niet schadelijk, maar voor onze huisdieren wel. Hoe donkerder de chocolade is, hoe meer theobromine en cafeïne de chocolade bevat.

Theobromine en cafeïne zijn twee verschillende stoffen die tot dezelfde groep behoren. Ze veroorzaken beide dezelfde symptomen: braken, diarree, meer drinken, hyperactiviteit, rusteloosheid, incoördinatie, spiertrillingen, epileptische aanvallen, een verhoogde hartfrequentie en hartritmestoornissen. In ernstige gevallen kan het zelf leiden tot een coma of de dood.

U hoeft niet direct iets aan uw hond of kat te merken: in sommige gevallen ontstaan de verschijnselen pas 12 uur na het opeten van de chocolade. Het is verstandig om altijd een dierenarts te bellen als u ontdekt dat uw dier chocolade heeft opgegeten. Ook als de hoeveelheid chocolade volgens het internet niet schadelijk kan zijn voor uw hond of kat: op internet zijn richtlijnen te vinden hoeveel chocolade een hond of kat kan opeten zonder schadelijke gevolgen. Ieder dier reageert echter verschillend! Zo is er een paar jaar geleden een hond overleden na het eten van 9 paaseitjes, wat volgens de richtlijnen voor die hond geen dodelijke hoeveelheid was.

 

 

 
Bloemen

Bloemen staan leuk in de huiskamer, maar ook onschuldig ogende, fleurige bloemen kunnen dodelijke gevolgen hebben.

Lelies zijn misschien wel het meest voorkomende voorbeeld. Er zijn verschillende soorten lelies, waarvan niet alle soorten even giftig zijn. De meeste lelies zijn alleen gevaarlijk voor katten, maar er zijn soorten die ook voor honden giftig zijn. Alles van een lelie is giftig, zelfs het stuifmeel en het water waar de lelie in staat. Een kat die een klein stukje bloem opeet, of stuifmeel van zijn vacht wast, kan acuut nierfalen oplopen. In eerste instantie is hier niks van te merken; als de symptomen optreden, is de behandeling eigenlijk al te laat. 
Behandeling is alleen succesvol als er snel wordt ingegrepen. Neem dus altijd contact met een dierenarts op als u vermoed dat uw dier aan lelies heeft gezeten. Of nog beter: haal geen lelies in huis, zodat uw huisdier hier zeker niet mee in aanraking kan komen. Easterlilies (graflelies)

Ook andere bloemen en planten zijn giftig voor huisdieren. Enkele bloemen die rond Pasen bloeien en vaak in Paasboeketten te vinden zijn, maar die dodelijke gevolgen voor uw kat of hond kan hebben, zijn: narcissen, tulpen, hyacinten en azalea’s. Bloemisten weten niet altijd welke bloemen of planten giftig voor huisdieren zijn. Zoek dus goed uit of de bloemen die u op het oog hebt giftig zijn voor honden of katten, of zet ze uit voorzorg op een plek waar uw dier er niet mee in aanraking kan komen.

                         Wij wensen u en uw huisdier een vrolijk en veilig Pasen!

De patiënten die ik begeleid voor hun laatste reis.

COVID-19 en de invloed op huisdieren - Door Drs. J. Hoekstra 

  Informatie over honden Informatie over katten Informatie over konijnen Informatie over knaagdieren Informatie over reptielen Informatie over vogels