De eerste sneeuw is gevallen, de meeste huizen zijn gehuld in kerstsfeer. Helaas schuilen er in sommige kerstdingen ook gevaren voor uw huisdier. Hieronder volgen enkele tips om de feestdagen ook voor uw dier zo veilig mogelijk te maken. 
Wij wensen u alvast hele fijne kerstdagen!

Planten
Sommige planten die in deze periode van het jaar erg populair zijn, zijn giftig voor honden en katten. Zo kan de maretak ("mistletoe") zorgen voor een te lage bloeddruk, hartritmestoornissen en toevallen. In ernstige gevallen kunnen dieren dood gaan als ze van dit plantje eten. Zorg voor een veilige Kerst voor uw dier en haal geen giftige planten en bloemen in huis. 

1: Lidcactus: niet giftig voor honden en katten. 
2: Maretak: giftig voor honden, katten en paarden. 
3: Kerstster: niet erg giftig, maar kan wel overgeven veroorzaken
4: Hulst: giftig voor honden, katten en paarden. 
5: Orchidee: niet giftig voor honden en katten
6: Rozemarijn: niet giftig voor honden en katten. 
7: Amaryllis: giftig voor honden en katten. 
8: Narcissen: giftig voor honden, katten en paarden. 
9: Kerstboom: niet erg giftig. Het drinken van water van de kerstboom kan wel leiden tot misselijkheid, braken en diarree. Eten van de naalden kan leiden tot beschadigingen in het maagdarmkanaal. 
10: Kamerden: giftig voor honden en katten. 

Kerstversiering
Versiering, zoals lintjes en touwtjes, kunnen een obstructie in de darm veroorzaken als uw hond of kat ze opeet: het voorwerp blijft dan vast zitten in de darm, wat tot levensbedreigende situaties kan leiden. Vooral engelenhaar (ook wel lametta genoemd) is hier berucht om. Ook de lintjes van cadeauverpakkingen vinden katten erg aantrekkelijk. om mee te spelen. Vaak leidt het spel echter tot het doorslikken van dergelijke lintjes. 

Kaarsen en lichtjes
Laat uw huisdier niet zonder toezicht bij brandende kaarsen. 
Ook lichtjes vormen een potentieel gevaar: dieren die spelen met de bedrading kunnen een elektrische schok krijgen. Het bijten in batterijen kan leiden tot brandwonden in de maag en slokdarm. 

Voedsel
Zorg dat uw huisdier niet bij (restanten van) uw kerstdiner kan komen. Chocolade en snoepgoed dat xylitol bevat is giftig voor honden en katten. Botten, zoals kippenbotjes, kunnen het maagdarmkanaal beschadigen en kunnen ook een obstructie van de darm (een verstopping) veroorzaken. 
Vet en gekruid eten kan leiden tot braken en diarree. 

Bezoek
Niet alle dieren zijn dol op bezoek. Is uw huisdier angstig of terughoudend als er bezoek is? Zorg dat uw dier een eigen ruimte heeft, waar eten, drinken en een kattenbak staan. 

 

Fijne feestdagen!

De patiënten die ik begeleid voor hun laatste reis.

COVID-19 en de invloed op huisdieren - Door Drs. J. Hoekstra 

  Informatie over honden Informatie over katten Informatie over konijnen Informatie over knaagdieren Informatie over reptielen Informatie over vogels