Hier kunnen we kort over zijn. Als hoofdmaaltijd: een organisch, compleet, gepelleteerd voer. Wij adviseren Harrison's Bird Foods. Daarnaast mag uw vogel allerlei versnaperingen als tussendoortje krijgen; maar zoals met alle tussendoortjes: alles moet met mate gegeven worden. Uw vogel moet niet kunnen besluiten dat, als hij of zij een keertje geen zin heeft in zijn of haar eigen voer, er gewoon op de versnaperingen gewacht kan worden! Meer over wat wel goed is verder op in dit artikel.

Beter is de vraag wat we vogels niet willen laten eten: zaaddiëten. Als uw vogel een zaadmengsel krijgt als enig voer, dan zal uw vogel veel minder lang leven dan zou kunnen. Daar zijn verschillende redenen voor.

Allereerst is een zaaddieet, ondanks alles wat wordt beweerd, geen compleet voer. Het bevat een tekort aan vitaminen, mineralen, eiwitten en sporenelementen. Soms ontbreken 30 tot 35 essentiële voedingsstoffen. Vaak zitten er kleurrijke korrels in duurdere zaadmengsels die deze tekorten moeten aanvullen. Helaas eten niet alle vogels deze korrels en als ze de korrels eten is het maar de vraag of ze er voldoende van eten.

Zelfs al zouden ze voldoende van deze korreltjes eten, de zaadmengsels hebben nog meer grote problemen: bijvoorbeeld een verkeerde Calcium/Fosfor verhouding. Beide mineralen zijn belangrijk voor de botstofwisseling. Als uw vogel voldoende lang een verkeerde verhouding van Calcium en Fosfor eet zal hij of zij last van botontkalking krijgen.

Voorts zijn de zaden van vele van deze mengsels afkomstig uit landen waar het gebruik van landbouwgiffen nog lang niet goed geregeld is. De zaden die uw vogel eet zijn bespoten en beladen met giffen die langzaam allerlei schadelijke effecten zullen hebben. Eigenlijk is alleen voeding afkomstig van biologische landbouw veilig voor vogels.

Resultaat is dat naar schatting 80 tot 90% van alle ziekten en aandoeningen die vogels in gevangenschap krijgen terug te brengen zijn op verkeerde voeding. De belangrijkste doodsoorzaak van vogels zijn ziekten die door verkeerde voeding worden veroorzaakt. Als u uw vogel goede voeding geeft, kan hij of zij 3 x zo oud worden. Wat is dat u waard?

Voedingsziekten: herkent u hier iets in?

Aandoeningen Te herkennen aan
Ruistoornissen De rui duurt te lang, is niet symmetrisch en de veren kunnen afwijkend zijn.
Jeuk Verenpikken en verwondingen aan de huid.
Veerafwijkingen/
Groeistoornissen
Gebrek aan glans, 'stressbars' (strepen in de veren), kleurafwijkingen. Soms zijn de kleur veranderingen zo algemeen geworden dat u ze misschien als normaal ervaart! Denk aan een witte Kaketoe die er niet echt wit uit ziet of een Grijze Roodstaart die er een beetje roze uit ziet of die een wat oranje kleurige staart heeft in plaats van een mooie rode staart.
Nierproblemen Uw vogel drinkt meer en produceert waterige urine ( in plaats van de gebruikelijke witte uraten die deel uit maken van de ontlasting van uw vogel).
Neurologische problemen Krampen, van de stok vallen, evenwichtsstoornissen.
Gevoeligheid voor infecties Net als bij de mens: voedingstekorten tasten de afweer aan.
Aderverkalking Hartproblemen zijn net als bij de mens een gevolg hiervan. De uithoudingsvermogen van uw vogel vermindert en mogelijk ziet u dat uw vogel kortademig wordt. Soms vindt u alleen plotseling een dode vogel.
Darmproblemen De ontlasting is in zijn geheel te nat, de veren bij de cloaca van uw vogel blijven vies.
Afwijkingen in de kwaliteit van de slijmvliezen 
en klieren
De problemen betreffen de ogen, traanklier, neus, de diepere luchtwegen en de stuitklier. Niezen, knijpen met de ogen en benauwdheid zijn o.a. het gevolg.

 

Harrison's bird Foods

Wij adviseren u Harrison's bird Foods. Het is organisch, compleet en smakelijk. Voor vele vogelsoorten is er een geschikte formulering. Het is ontwikkeld door één van 's werelds meest vooraanstaande vogelspecialisten. Greg Harrison zet zich als dierenarts op allerlei vlakken in om een betere levenskwaliteit voor onze tamme vogels mogelijk te maken.U kunt uw vogel het beste 2 x per dag een klein beetje voer voor zetten.
De richtlijnen zijn als volgt:

Vogelsoort Voedingsadvies
Valkparkiet High Potency fine 2 x daags 1 theelepel
Grasparkiet High Potency (super) fine 2 x daags 1 theelepel
Agapornissen High Potency coarse 2 x daags 6 tot 8 pellets 
(heeft 'ie wat met zijn snavel te doen!) 
of hetzelfde als de valk- en grasparkieten
Grijze Roodstaarten High Potency coarse 2 x daags 20 tot 30 pellets
Amazones Adult lifetime coarse 2 x daags 15 tot 25 pellets
Kaketoes- wit/geelkuif High Potency coarse 2 x per dag 20 tot 30 pellets
Kaketoes- roze Adult lifetime coarse 2 x per dag 15 tot 25 pellets
Bonte Boertjes High Potency coarse 2 x per dag 10 tot 15 pellets
Kanaries High Potency (super)fine 2 x per dag 1 theelepel

Let op: uw vogel kan afhankelijk van vele factoren meer of minder nodig hebben!

Overschakelen van zaadvoeding naar pelletvoeding

Dit kan heel makkelijk zijn, maar ook heel lastig. Beide uitersten heb ik in huis! Mijn eerste vogel had al 15 jaar een mengsel van zaadjes, eivoer en brinta gegeten. Daarnaast had hij 'van tafel' mee gegeten. Ik heb indertijd geen tips voor het overschakelen gekregen en heb zelf moeten ontdekken wat het beste ging. Ik heb er een maand over gedaan om hem op Harrison's over te wennen. Eerst mengen met zijn eigen voer (hij liet het staan) daarna steeds minder eigen voer (liefst probeerde hij dan meer van ons eten te pakken te krijgen) en op het laatst ging ik het voer 'eten' en er mee spelen. Hij mocht het niet meer hebben. Dat werkte! De tweede vogel heb ik uitsluitend Harrison's aangeboden. Zij had een onbekende geschiedenis en was op dat moment zeker niet tam te noemen. Zij at het zonder pardon vlot op. Het kan dus erg makkelijk zijn. Voor de kleine weigeraars is mijn advies: ga er mee om als of het kinderen betreft. Maak ze nieuwsgierig! Strooi eventueel een klein beetje voer op de bodem van de kooi zodat ze het 'per ongeluk' tegen komen. Verwarm het desnoods een beetje of, als uw vogel dat interessant vindt, maak er een papje van. Beloon ze voor het proberen (wat een mooie vogel) maar zorg dat ze er geen lucht van krijgen dat het om hun (toekomstige) voer gaat. Doe als of het om een speciale traktatie gaat! Zodra ze het idee krijgen dat ze het moeten eten, heb je een probleem met ze. Als de vogel het nieuwe voer accepteert kun je het echt als voer aanbieden. Het hele proces moet niet langer dan een dag of 3 à 4 duren. Intussen moet er wel gezorgd worden dat ze te eten hebben als ze onvoldoende Harrison's eten. De vogel laten vasten zodat ze geen andere keuze hebben dan het nieuwe voer te eten is geen goed idee en zelfs levensgevaarlijk.

Versnaperingen

Over het algemeen mag niet meer dan 20 tot 25% van de dagelijkse voedselopname uit versnaperingen bestaan. Zorg dat u de versnaperingen haalt bij een natuurwinkel en/of dat ze organisch gekweekt zijn. Als u de moeite doet om de hoofdmaaltijd organisch voor te schotelen, moet u dat eigenlijk ook met de versnaperingen doen. U mag uw vogel uit het volgende rijtje trakteren:
Groenten: paprika's (met zaadjes), boerenkool, peterselie, wortels, erwten, spinazie- noem maar op. Kook peulvruchten kort voordat u ze aan uw vogel geeft. Maiskolven zijn een bijzondere lekkernij. Snijd ze in plakken en vries de ongebruikte delen in zodat ze niet teveel van hun zoete smaak kwijt raken voordat ze gebruikt worden. Vruchten: vooral gele en oranje vruchten, maar schuw de kiwi's, bananen en appels niet. Er is een uitzondering: geef uw vogel geen avocado's! Wilde planten: hier heb je wel enige kennis van zaken voor nodig, maar paardenbloemblad herkennen kunnen we allemaal. Ook weegbree, zuring en herderstasje kunnen worden aangeboden. Noten zijn prima, maar haal ze van reformwinkels. Laat u niet verleiden om kwalitatief slechte pinda's aan uw vogel te geven. De schimmels die daar op kunnen zitten zijn giftig, ook voor u! Diversen: kleine beetjes gekookte aardappel, pasta, rijst, kaas, een brokje honden- of kattenvoer, gekookte vlees of vis (zonder zout en kruiden) maar geef niet te vaak iets uit dit rijtje.
Maak het ze niet te makkelijk om deze dingen te krijgen: een beetje hersengymnastiek is ook goed voor uw vogel. U kunt zo'n traktatie bijvoorbeeld verstoppen in een lege wc rolletje...
Als uw vogel Harrison's eet, zal hij of zij gestaag er gezonder uit gaan zien, zich speelser gedragen en langer leven. De eerste veranderingen kun je na een maand zien en de verbeteringen kunnen jarenlang doorzetten.
Tenslotte: Harrison's is duurder dan uw huidige zaadmengsel. Het is echter nog altijd per dagportie vele malen goedkoper dan een dagportie van een goed merk katten- of hondenvoer voor een gemiddelde hond of kat en u koopt er vele jaren levensduur mee. Wat mij betreft is het, voor wat ik er voor krijg, spotgoedkoop!

©2006 Drs. E.E.D. Winius