Wat eet een cavia?

In de eerste plaats is het belangrijk dát uw cavia eet. Als hij of zij een dag niet eet, is dat meestal een teken van ziekte en is het verstandig om contact op te nemen met de praktijk en een afspraak te maken.

Een goed dieet bestaat uit:

  • onbeperkt hooi van goede kwaliteit
  • een beperkte hoeveelheid pelletvoer (brokjes)
  • een gevarieerd, maar beperkt aanbod aan groente,fruit en verse kruiden
  • extra vitamine C in de vorm van 1 tabletje van 50-60 mg per dag

 

Lees meer over het dieet van een cavia

Cavia's zijn weliswaar knaagdieren, maar ze kunnen niet van 'van alles en nog wat' leven zoals ratten, muizen en woestijnratjes dat doen. Wat dieet betreft komen zij vrijwel overeen met konijnen en zijn echte herbivoren (planteneters). Er is echter een belangrijk verschil! In tegenstelling tot de meeste andere dieren kunnen cavia’s zelf geen vitamine C aanmaken. Ze zijn, net als mensen, afhankelijk van de vitamine C die ze met de voeding binnen krijgen. Omdat het lichaam niet in staat is om grote voorraden vitamine C op te slaan, zijn cavia’s gevoelig voor het ontstaan van een tekort aan vitamine C. Cavia's hebben daarom extra vitamine C nodig in hun voedsel om gezond te blijven.

Verander nooit plotseling het dieet van een cavia, ook al is het huidige dieet nog zo ongezond. Langzaam wennen is ons advies; zo zult u weinig problemen zien met diarree. Bovendien zijn cavia's gewoontediertjes: ze waarderen een snelle verandering in hun routine niet echt.

Een goed dieet

Hoofdbestanddeel van het dieet zou onbeperkt hooi van goede kwaliteit moeten zijn, liefst timotei hooi. Grashooi is een goed alternatief.

Daarnaast geeft u een beperkte hoeveelheid gepelleteerd voer (allemaal dezelfde brokjes) dat echt alleen voor cavia’s bedoeld is. Mijd voer waar allerlei verschillende zaadjes in zitten, want hiervan kunnen cavia’s selectief gaan eten (ze eten alleen de lekkere dingen er uit) waardoor ze geen uitgebalanceerde voeding krijgen! Geef uw cavia niet meer dan 20 gram pellets per kg lichaamsgewicht per dag. U mag de totale hoeveelheid wel over 2 porties verdelen. Pellets hebben een hoge voedingswaarde, dus van te veel wordt uw cavia snel te dik.

Verder geeft u een gevarieerd, maar beperkt (kleine stukjes) aanbod aan groente, fruit en verse kruiden. Geschikt zijn onder andere donkergroene bladgroenten (boerenkool, spinazie, wortelloof, bietenloof), paprika, wortel, broccoli, witlof, kiwi, appel en peterselie. Groenten en fruit zijn een goede bron van vitamine C.

Echter om zeker te weten dat uw cavia voldoende vitamine C binnen krijgt, kunt uw hem/haar het beste iedere dag een vitamine C tabletje van 50-60 mg geven. Je kunt je cavia echt goed leren om tabletjes uit je hand te eten, de meeste cavia’s gaan ze naar verloop van tijd zelfs als “snoepje” zien!
Een cavia van 1 kg heeft minimaal 10 tot 30 mg per dag aan vitamine C nodig, waarbij jonge, zieke en drachtige dieren het meest nodig hebben. Alhoewel aan caviavoer extra vitamine C is toegevoegd, is dit niet altijd voldoende om de dagelijkse behoefte te dekken. Bovendien vergaat de vitamine C snel door invloed van licht, vocht en (hoge) temperaturen. Zelfs onder ideale bewaaromstandigheden (donker, luchtdicht en droog) daalt de hoeveelheid vitamine C in het voer binnen 3 maanden met 50%. Ga er voor de zekerheid dus vanuit dat het gekochte voer onvoldoende vitamine C bevat. Vitamine C dat toegevoegd is aan het drinkwater vergaat nog veel sneller en veel cavia’s drinken minder als ze de smaak niet lekker vinden. Dit is om die reden dus niet aan te raden.
Verse groente en fruit en een vitamine C tabletje zijn dan ook de enige betrouwbare bronnen van vitamine C! Let er wel op dat de tabletjes niet te oud zijn, want ook hierin vergaat de vitamine C. Koop dus het liefst kleine verpakkingen, zodat u er niet te lang mee doet. U hoeft niet bang te zijn dat uw cavia op deze manier te veel vitamine C krijgt. Een teveel plast de cavia gewoon weer uit. Echter bij een tekort kunnen al na 14 dagen problemen optreden.

Waarom?

Uitgebalanceerde voeding is belangrijk voor een cavia om de volgende problemen te voorkomen:

  • Tekort aan vitamine C oftewel "scheurbuik". Veel problemen bij cavia's kunnen worden toegeschreven aan een tekort aan vitamine C. Vitamine C is essentieel voor de kwaliteit van hun vaatstelsel, gewrichten, tandvlees en verankering van tanden en kiezen. Als er iets mis is met deze lichaamsonderdelen, gaat het in meerdere opzichten niet goed met uw cavia. Een dorre vacht, slecht helende wonden, diarree, tandenknarsen, slechte eetlust, slechte afweer, kreupelheden enzovoorts, enzovoorts zijn voor u merkbare gevolgen.
  • Te weinig en/of verkeerde slijtage van hun tanden en kiezen. De tanden en kiezen van cavia's groeien continu, en moeten daarom continu slijten om niet te lang te worden. Als uw cavia niet de hele dag aan ruwvoer kan knabbelen, maar snel verzadigd raakt door vette zaadjes en ander snoepgoed, worden zijn of haar kiezen gewoon te lang om goed te kunnen kauwen.
  • Blaasgruis, wat kan leiden tot blaasontstekingen en, erger nog, blaasstenen.
  • Spijsverterings problemen, waarbij u net als bij het konijn voornamelijk moet denken aan diarree of stilliggende darmen. Cavia's hebben vezels nodig om de beweging van het maagdarmkanaal te stimuleren. Te weinig vezels kan leiden tot stilliggende darmen, wat ook weer een reden is om niet te eten, waardoor de cavia in een vicieuze cirkel terecht komt. Daarom mag een cavia ook niet vasten voor een narcose.
  • Vetzucht. Als cavia's veel energierijke voeding (zoals pellets) krijgen dat veel makkelijker te verteren is dan het ruwvoer dat ze in de natuur gewend zijn om te eten, worden ze gauw erg dik. Cavia's zijn herkauwers, en produceren net als konijnen ''caecotrofen": zachte, aromtatische keutels, bestaande uit ontlasting uit de blinde darm, die rijk zijn aan voedingsstoffen. Deze horen direct uit de anus opgegeten te worden. Zijn ze te dik, dan lukt dit niet en kunnen ze voedingsstoffen tekort komen.

Wat moet u absoluut mijden?

  • Voer voor cavia's waar zaadjes in zitten, oftewel “gemengd voer”. Cavia's vinden deze zo lekker, dat ze de noodzakelijke pellets zullen negeren en dus een tekort aan essentiële voedingsstoffen kunnen krijgen. Al die zaadjes bevatten te veel vetten, waardoor uw cavia te dik kan worden. Bovendien zitten er vaak zonnebloempitten in de mengsels, die levensgevaarlijk voor een gulzige cavia kunnen zijn. Ze kunnen namelijk stikken in de omhulsels van de zaden. Soms zien we ook dat fragmenten van de zaadhulsels tussen de kiezen of op andere plaatsen in de mond of keel vast komen te zitten, met als gevolg dat ze niet meer willen eten. Ze moeten daarom dus ook nooit ongepelde pinda's voorgeschoteld krijgen.
  • Konijnen-pellets. Voer deze niet aan uw cavia, ook al zegt de eigenaar van de dierenwinkel dat het wel kan! Vaak zit er teveel vitamine D in, wat toxisch kan zijn voor uw cavia.
  • Ongepelde noten en zaden
  • Rabarber (giftig)
  • Rauwe bonen (giftig)
  • Groene delen van aardappelen (giftig)
  • IJsbergsla (veel nitraten, weinig vezel en weinig voedingsstoffen)
  • Ongewassen groenvoer uit de tuin (paardebloemen, bijvoorbeeld). Het groen zelf kan geen kwaad, maar het kan besmet zijn geraakt door ontlasting van bv. vogels, katten en honden. Was het eerst grondig voordat u het aan uw cavia aanbiedt!
  • Lik- of zoutstenen. Deze bevatten veel te veel zout en mineralen die met de urine weer moeten worden uitgescheiden en tot blaasgruis of zelfs blaasstenen kunnen leiden.

Laat tenslotte de aangeboden groente en het fruit niet te lang in de kooi liggen. Het vergaat, of kan gaan gisten (fruit). Uw cavia kan er darmstoornissen van krijgen.