In het voor- en najaar verharen de meeste katten meer. Dit kan leiden tot een toename van haarballen. De tong van een kat is net schuurpapier: hij is hartstikke ruw. Als een kat zich likt, komen de al loszittende haren mee op de tong en worden ingeslikt. Er kunnen nu twee dingen gebeuren: de haren gaan door het maagdarmkanaal en komen uiteindelijk met de ontlasting naar buiten, of de haren vormen een haarbal die de kat uitbraakt.

Hieronder volgen enkele eenvoudige tips om de vorming van haarballen bij uw kat te voorkomen.

1. Kam uw kat vaker
Kammen zorgt ervoor dat de losse haren van de vacht komen, voor uw kat een kans krijgt om de haren op te eten. En wat er niet in gaat, hoeft er ook niet uit. Houdt uw kat niet van kammen? Katten kunnen leren dat kammen leuk is! Vraag ons om advies, dan kunnen we u helpen om ervoor te zorgen dat uw kat het kammen niet meer verschrikkelijk vindt.

2. Probeer speciale diëten of supplementen
Er zijn speciale diëten en voedingssupplementen die claimen haarballen te voorkomen. De meeste van deze diëten en supplementen bevatten extra vezels. Vezels stimuleren de werking van het maagdarmkanaal. Hierdoor beweegt alles sneller door de darmen, zodat de haren minder kans krijgen om een bal in de maag te vormen. Er zijn ook supplementen die ervoor zorgen dat de haren geen klomp vormen, waardoor ze makkelijker door het maagdarmkanaal kunnen. Wilt u een dieet of voedingssupplement proberen? Wij kunnen u helpen om het geschikte middel voor uw kat te vinden.

3. Zorg dat uw kat voldoende water drinkt
Voldoende vocht zorgt er ook voor dat alles uit de maag makkelijker doorspoelt naar de darmen. Daarnaast is het stimuleren van water drinken ook belangrijk om andere aandoeningen, zoals blaasproblemen te voorkomen. Helaas zijn katten van nature net woestijndieren: ze drinken veel te weinig. Enkele tips om uw kat te stimuleren meer water te drinken: Er zijn speciale waterfonteinen voor katten. Het bewegende water stimuleert de kat om meer te drinken. Zet op meerdere plekken in huis waterbakjes of glazen. Zorg er ook voor dat de waterbakjes niet naast het voer staan: in de natuur eten en drinken katten ook niet op dezelfde plaats. Voeg een smaakje toe aan het water, bijvoorbeeld het sap van een blikje tonijn.

4. Zorg dat uw kat gezond en actief blijft
Een gezonde kat heeft een betere vacht.

5. Ga naar de dierenarts!
Haarballen kunnen ook ontstaan omdat de kat problemen heeft, bijvoorbeeld met zijn huid of in het maagdarmkanaal. Het is daarom ook altijd verstandig om ons om advies te vragen als uw kat plotseling veel haarballen uitbraakt.