Bij de castratie van een kater worden beide testikels verwijderd. Hierdoor wordt de kater onvruchtbaar en stopt ook de productie van mannelijke hormonen, testosteron. Deze hormonen worden namelijk gemaakt in de testikel. Het wegvallen van deze hormonen zorgt ervoor dat het typische katergedrag zal afnemen. 

Waarom castreren?

De castratie van een kater heeft bijna alleen maar voordelen. Door castratie wordt een kater een aangenamer en leuker huisdier. Bovendien is het beter voor zijn gezondheid. Hieronder hebben we voor u alle voor- en nadelen van een castratie op een rij gezet.

Voordelen van castratie

  • Minder kans op sproeien. Ongecastreerde katers beginnen als ze geslachtsrijp worden meestal met sproeien; het afbakenen van hun territorium door middel van het recht naar achter spuiten van kleine straaltjes sterk geconcentreerde urine. Sproeiplekken hebben een zeer penetrante en onaangename geur die lastig te verwijderen is en die je zeker niet in huis wil hebben. Als katers gecastreerd worden voordat ze geslachtsrijp zijn, beginnen ze vrijwel nooit met sproeien. Bij katers die al sproeien, zorgt castratie er vaak voor dat dit gedrag afneemt of verdwijnt. Maar dit hoeft niet! Katers kunnen zich de gewoonte van het sproeien hebben aangeleerd, waardoor dit gedrag (onverminderd) aanwezig blijft, ook na castratie.
  • Minder agressief tegen soortgenoten. Ongecastreerde katers vechten regelmatig met elkaar, wat kan leiden tot verwondingen en vechtabcessen. Na de castratie neemt de vechtlust sterk af, omdat de kater minder territoriumdrang heeft. Hierdoor vermindert ook de kans op besmetting met kattenaids (FIV) en kattenleukemie (FeLV), ziekten die voornamelijk (FIV) en onder andere (FeLV) overgedragen kunnen worden via vecht- en bijtwonden.
  • Minder drang van de kater om achter krolse katten aan te gaan, te gaan zwerven en te janken. 
  • Geen kans meer op ongewenst nageslacht. De asiels zitten nog steeds vol met afgedankte en gedumpte katten en kittens. Door uw kater te laten castreren helpt u mee dit probleem te bestrijden. 
  • Gecastreerde katers zijn aanhankelijker naar mensen.
  • Gecastreerde katers leven gemiddeld langer dan ongecastreerde katers.

Nadelen van castratie

  • De castratie wordt uitgevoerd onder narcose. Elke narcose gaat gepaard met narcose risico's, maar bij een jonge gezonde kater is het narcoserisico minimaal.
  • Na de castratie hebben katers meer aanleg om dik te worden, omdat het stofwisselingsniveau lager wordt. U kunt dit voorkomen door na de sterilisatie de hoeveelheid voeding aan te passen; de kater kan dan met ongeveer 10% minder voer toe.

Ons advies

Ons advies is om katers te laten castreren op een leeftijd van 6 maanden. De dieren zijn dan oud genoeg om de narcose zo veilig mogelijk aan te kunnen en meestal nog niet geslachtsrijp. Een kater wordt geslachtsrijp op een leeftijd van 6-7 maanden. Sommige heren zijn er echter vroeg bij. Mocht uw kater eerder in huis gaan sproeien, dan is het het beste om de kater direct te laten castreren. Dit om te voorkomen dat het sproeigedrag een gewoonte wordt en de kater hiermee doorgaat terwijl hij gecastreerd is.