Bijna elke katteneigenaar heeft er wel eens mee te maken gehad: uw kat die naast de bak plast. Een vervelend maar in principe goed op te lossen probleem. Allereerst is het belangrijk om de urine te laten controleren, om uit te sluiten dat er een medische oorzaak is voor het gedrag. U kunt gemakkelijk urine opvangen door de kattenbak schoon en droog te maken en er speciale plastic kattenbakkorreltjes in te doen (Katkor®, verkrijgbaar in onze praktijk) in plaats van de normale kattenbakvulling. Deze korrels absorberen de urine niet, waardoor u het uit de bak kunt opzuigen en bij ons langs kunt brengen voor onderzoek. De urine mag niet ouder zijn dan 2 uur, anders wordt het urineonderzoek onbetrouwbaar.

Als de urine "schoon" bevonden is, gaan we kijken wat we aan dit (ongewenste) gedrag kunnen doen.
Wat tips op een rij:

  • Katten urineren en defaeceren (poepen) in de natuur op verschillende plaatsen, daarom adviseren wij om 2 kattenbakken te gebruiken. Als u meerdere katten in huis hebt is de regel: voor iedere kat 1 bak en enventueel 1 extra (dus 4 katten is 5 bakken).
  • Verandering van kattenbakvulling kan ook een reden zijn om naast de bak te plassen. Probeer verschillende merken/soorten uit en laat de kat kiezen!
  • Maak de bak schoon met vloeibare zeep, liever geen ammoniahoudende middelen gebruiken. Eventueel kunt u de bak een keer schoonmaken met een bleekoplossing (verdunde bleek) en goed naspoelen met water. De geur van bleek kan de bak aantrekkelijker maken voor de kat.
  • De meeste bakken zijn overkapt en hebben een deurtje en soms zelfs filters erin. Leuk voor ons maar voor de kat heel vervelend omdat de luchtjes nu in de bak blijven hangen. Door hun goede reukvermogen zijn katten zeer gevoelig voor luchtjes en dit kan een extra prikkel zijn om naast de bak te plassen. Het advies is daarom om de kap van de bak te halen. Hou de bak zo schoon mogelijk.
  • Het is belangrijk dat de bak op een rustige plaats staat en let erop dat het eten en drinken niet te dicht in de buurt van de bak staan. 
  • Maak de plekken waar uw kat heeft geplast (of gepoept) goed schoon met water en groene zeep. Ook middelen die de urinekristallen afbreken, bijvoorbeeld Urine-off® (verkrijgbaar in onze praktijk), zijn zeer aan te raden. 

Als deze maatregelen niet helpen of als uw kat sproeit (verticaal naar achter urineren met trillende staart), dan adviseren we u contact op te nemen met de praktijk voor overleg en/of een afspraak.