Uw kat beschermen tegen oververhitting
Katten kunnen niet zweten zoals mensen. In tegenstelling tot mensen hebben katten slechts weinig zweetklieren. Katten kunnen alleen zweten via hun voetzolen. Ze kunnen daarom warmte slechter afvoeren en snel oververhit raken. Met name katten met overgewicht of een korte snuit, zoals de Pers, lopen extra risico om oververhit te raken. Ook kittens en oudere katten lopen extra risico.
Maatregelen die u kunt nemen om oververhitting te voorkomen:
- Zorg dat uw kat altijd toegang heeft tot een koele, schaduwrijke plek.
- Let erop dat uw kat niet te lang in de zon blijf liggen.
- Zorg dat uw kat altijd toegang heeft tot drinkwater.
- Let erop dat uw kat niet te actief is. Stimuleer spelen en rennen niet op warme dagen.
- Houd uw kat binnen tussen 11:00 en 14:00 uur. Op dit moment van de dag is de zonnekracht het hoogst.
- Er zijn speciale koelmatjes verkrijgbaar.
- De temperatuur in een auto, tent of caravan kan binnen 10 minuten oplopen tot 50 graden Celsius. Laat uw kat daarom nooit achter in een auto, tent of caravan!
- Smeer bij witte en lichtgekleurde katten de oren met in zonnebrand. De oren van deze katten kunnen namelijk snel verbranden.
- Daarnaast is het met mooi weer ook belangrijk om op de ramen te letten: zorg dat uw kat niet uit het raam kan vallen! Let vooral op bij kantelramen. Katten die via een kantelraam naar buiten proberen te komen, kunnen snel vast komen te zitten. Door de beknelling kunnen ernstige en zelfs fatale verwondingen ontstaan.
Symptomen van oververhitting
De normale lichaamstemperatuur van een kat ligt tussen 38 en 39 graden Celsius. We spreken van oververhitting als de lichaamstemperatuur van een kat 40 graden of hoger is.
Symptomen van oververhitting zijn:
- hijgen
- onrustig gedrag
- kwijlen
- braken
- diarree
- in zeer ernstige gevallen kan uw kat epileptische toevallen krijgen of in coma raken
Wat te doen bij oververhitting
Twijfelt u of uw kat oververhit is? Neem dan contact op met uw dierenarts of neem zelf de lichaamstemperatuur van uw kat op. Bij een temperatuur van 40 graden Celsius of hoger moet u altijd contact opnemen met uw dierenarts praktijk. Oververhitting kan leiden tot complicaties zoals nierfalen, leverfalen of stollingsstoornissen.
Bij oververhitting mag de kat nooit afgekoeld worden met ijskoud water. Het gebruik van ijskoud water zorgt ervoor dat de bloedvaatjes in de huid samentrekken, waardoor warmte juist wordt vastgehouden.
Wat mag wel bij een kat met oververhitting:
- Verplaats de kat naar een koele plaats.
- Koel de kat af met een nat laken. Gebruik hiervoor lauw water.
- Laat de kat water drinken op kamertemperatuur, geen ijskoud water. Doe dit alleen als de kat bij bewustzijn is en goed kan slikken.
- Neem zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts!