Het onvruchtbaar maken van de poes wordt 'in de volksmond’ meestal sterilisatie genoemd. Eigenlijk wordt steriliseren alleen bij mensen gedaan. Hierbij worden de eileiders afgebonden of doorgeknipt. Dit leidt tot onvruchtbaarheid, maar de hormoonproductie vanuit de eierstokken blijft in stand. Voor een poes zou dat inhouden dat ze niet meer vruchtbaar is, maar nog wel krols wordt en ook nog steeds kans heeft op baarmoederontsteking, melkkliertumoren etc. Om dit te voorkomen, verwijderen we bij poezen de eierstokken (en indien nodig de baarmoeder) in zijn geheel. We voeren dus feitelijk een castratie uit.

Als de baarmoeder gezond is, hoeft deze niet verwijderd te worden en laten we die gewoon zitten. Door de verwijdering van de eierstokken staat de baarmoeder niet meer onder hormonale invloed en zal daarom ook geen problemen geven in de toekomst. Als de baarmoeder afwijkend is moet deze natuurlijk wel verwijderd worden. Dit is vaker het geval bij poezen die op latere leeftijd worden gesteriliseerd.

Waarom steriliseren?

Door een poes te laten steriliseren kunnen een aantal belangrijke gezondheidsklachten op latere leeftijd voorkomen worden of neemt de kans hierop sterk af. De nadelen van de ingreep zijn bij de poes gering. Hieronder hebben we voor u alle voor- en nadelen van een sterilisatie op een rij gezet.

Voordelen van sterilisatie

  • Voorkomt krolsheid
  • Geen kans meer op (ongewenste) dracht
  • Geen kans meer op het krijgen van baarmoederontsteking
  • Verminderde kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren (=borstkanker)*
  • Verminderde kans op het ontstaan van suikerziekte (=diabetes)

*) Iedere krolsheid die een poes doormaakt, verhoogt het risico op het ontwikkelen van melkkliertumoren op latere leeftijd. Bij de kat zijn melkkliertumoren meestal kwaadaardig dus voorkomen is veel beter dan genezen! Als de poes vóór de eerste krolsheid wordt gesteriliseerd, is de kans op de ontwikkeling van melkkliertumoren op latere leeftijd het kleinst.

Nadelen van sterilisatie

  • De sterilisatie wordt uitgevoerd onder narcose. Elke narcose gaat gepaard met narcose risico's, maar bij een jonge gezonde poes is het narcose risico minimaal.
  • Na de sterilisatie hebben poezen meer aanleg om dik te worden, omdat het stofwisselingsniveau lager wordt. U kunt dit voorkomen door na de sterilisatie de hoeveelheid voeding aan te passen; de poes kan dan met ongeveer 10% minder voer toe.

Ons advies

Ons advies is om poezen te laten steriliseren op een leeftijd van 6 maanden, dus vóór de eerste krolsheid. De dieren zijn dan oud genoeg om de narcose zo veilig mogelijk aan te kunnen. Bovendien wordt de kans op melkkliertumoren op latere leeftijd maximaal verkleind.

Is een poes al een keer krols geweest dan adviseren wij om haar tussen twee krolsheden in te laten opereren. We doen dit liever niet tijdens de krolsheid omdat de baarmoeder en eierstokken dan extra goed doorbloed zijn, wat de kans op complicaties zoals een bloeding, iets groter maakt.

Als er sprake is van een baarmoederontsteking dan is de poes hier vaak ziek van en wordt meestal besloten om zo snel mogelijk te opereren.