Katten zijn echte jagers. De gemiddelde kat moet 8 tot 10 muizen vangen om in zijn of haar voedingsbehoefte te voorzien. Het vangen van muizen en andere dieren voorziet niet alleen in de voedingsbehoefte van de kat, maar ook in de jachtbehoefte. Niet elke jachtpoging is immers succesvol: er zijn 10 tot 15 pogingen nodig om een maaltijd te vangen. Een kat is dus van nature de hele dag bezig met jagen. Onze huistijgers hoeven minder moeite te doen om hun maaltje bij elkaar te scharrelen. Dit klinkt als een luxe, maar is niet iets wat elke kat waardeert. Ook al hoeven ze in principe geen moeite te doen om aan voedsel te komen, hun jachtinstinct blijft aanwezig. De mislukte en succesvolle jachtpogingen zijn nodig voor mentale stimulatie. Speelgoed kan deels voorzien in de jachtbehoefte, maar het belangrijkste gedeelte ontbreekt vaak: het spelen leidt niet tot het eten van een maaltijd. Hierdoor blijft de kat in een verhoogde staat van opwinding. Dit is te vergelijken met een kind op de ochtend van zijn verjaardag: de kriebels in je buik die je voelt als je opstaat en weet dat er cadeautjes komen. Zo voelt een kat zich ook als hij achter een prooi aan zit. Stel je nu voor dat je de cadeautjes niet mag openmaken. Dat is geen prettig gevoel. Het bevredigende gevoel ontstaat bij een kat pas als het vangen van de prooi ook daadwerkelijk tot het eten van een maaltijd leidt. U kunt dus nog zoveel speelgoed aanschaffen en met uw kat spelen, maar dit vermindert de jachtbehoefte niet.

Waarom is het voorzien in de jachtbehoefte van katten zo belangrijk? Het niet kunnen jagen kan leiden tot probleemgedrag. Zo kan een kat aan u gaan zien als “grote muis” en bijvoorbeeld in uw benen gaan hangen als u binnenkomt. Of aan de meubels gaan krabben. De frustratie van het niet kunnen jagen kan leiden tot fysieke problemen. Zo is stress een van de factoren die kan bijdragen aan het ontstaan van blaasproblemen. Het niet kunnen jagen kan zelfs leiden tot in huis plassen.

De maag van een kat is niet groter dan een pingpong bal. Een muis staat gelijk aan 10 tot 15 brokjes. Sommige katten zijn geneigd om alle brokjes die we aanbieden direct op te eten. Dit is teveel voor hun kleine maag! Katten die schrokken kunnen hierdoor gaan overgeven. Ook worden katten hierdoor makkelijk te dik.

De beste manier om uw kat te voeren is het aanbieden van muizen. Weinig mensen zullen blij zijn om muizen in hun huis los te laten. Gelukkig kan het tegenwoordig ook anders: sinds kort hebben wij de NoBowl uit de Verenigde Staten naar onze praktijk gehaald. De NoBowl bestaat uit 5 muizen. Geen echte muizen, maar nep-muizen die zo gemaakt zijn dat de buitenkant aanvoelt als een muis. Zelfs de vorm is zo gemaakt dat de NoBowl wegrolt op de manier als een muis zou doen. Door de dagelijkse portie te verdelen over 5 muizen kan uw kat jagen, spelen en eten om aan zijn dagelijkse maaltijd te komen. De NoBowl voorziet uw kat op deze manier van de dagelijkse voedingsbehoefte, maar ook van de dagelijkse jachtbehoefte. Doordat uw kat een kleine hoeveelheid brokjes per keer eet, is de kans op overgeven door schrokken gereduceerd. Omdat uw kat nu moet bewegen om aan eten te komen, wordt hij ook minder snel te dik. Daarnaast voorkomt de NoBowl het ontstaan van probleemgedrag en gezondheidsproblemen die voortkomen uit frustratie door het gebrek aan jachtmogelijkheden.

 

Bent u benieuwd of de NoBowl iets voor uw kat is? Kom dan gerust even langs op een van onze praktijken voor meer informatie!