De laatste tijd zien we steeds meer teken bij honden voorkomen. Teken zijn spinachtige parasieten die zich in de huid vastbijten en bloed zuigen. Een tekenbeet geeft lokale huidirritatie, maar belangrijker is dat een teek bepaalde ziektes kan overbrengen. Nederlandse teken kunnen besmet zijn met de Borrelia bacterie, die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Ook dieren kunnen de ziekte van Lyme krijgen, alhoewel dit veel minder vaak gebeurt dan bij de mens en de verschijnselen over het algemeen milder zijn. Teken uit Zuid-Europese landen kunnen ernstige ziektes overbrengen zoals Babesia en Ehrlichia. Deze teken konden tot voorheen in Nederland niet overleven, maar door de zachte winters worden ze tegenwoordig wel af en toe in Nederland waargenomen!

Als u een teek op uw hond vindt, kunt u deze het beste zo snel mogelijk verwijderen. Als een teek binnen 24 uur verwijderd wordt, heeft hij nog niet de kans gehad om ziektes over te brengen. Het verwijderen van een teek gaat het makkelijkst met behulp van een tekentang/-haak, welke u ook bij ons kunt kopen. Als u deze niet bij de hand heeft kunt u ook een pincet gebruiken. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid bij de kop beet (niet bij het lijf) en trek hem er langzaam uit, zonder te draaien (tenzij anders vermeld in de handleiding van de tekentang). Naderhand kunt u de plek waar de teek gezeten heeft ontsmetten met 70% alcohol of jodium.

Teek verwijderen met pincetteek verwijderen deel 2
     

Beter is natuurlijk om de hond tegen teken te beschermen met een tekenwerend en/of tekendodend middel. Er zijn banden in de handel, kauwtabletten en spot-on formuleringen (pipetjes voor in de nek). Wij hebben voor u twee middelen gekozen die alle belangrijke teken aanpakken:

  • De Scalibor® band heeft de betere werking. Het is teek werend (minder kans dat de teek aanhecht) en maakt teken die toch aanhechten grotendeels binnen 24 uur dood. Het werkt 6 maanden lang. Nadeel is dat het 2 weken duurt voordat het volledig werkt. Wel werkt het ook tegen zandvliegjes, schurftmijt en de vlieg die hartworm overbrengt. Dat is belangrijk als u met uw hond naar het buitenland gaat! Het werkt niet tegen vlooien. Als u uw hond wil laten zwemmen raden we aan om de band even af te doen, omdat de werkzame stof niet vriendelijk is voor waterfauna.
  • De Bravecto® kauwtablet is een nieuw middel tegen vooien én teken dat drie maanden werkt. Het bevat een nieuwe werkzame stof, waar nog geen resistentie tegen bestaat en die zeer veilig is gebleken voor de hond zelf. Het doodt vlooien en teken binnen 12 uur. De werking wordt niet beinvloed door zwemmen. Het heeft geen teekwerend effect.

Vooral als u uw hond meeneemt naar het buitenland is het aan te raden uw hond goed te beschermen tegen teken.