Op het moment van schrijven zijn de kerstbomen opgezet en versierd en worden de straten vrolijk verlicht met kerstlichtjes. Hoewel het langzaamaan iets kouder wordt, doet het weer nog niet vermoeden dat het al enige tijd winter is. Herinnert u zich een jaar geleden nog? Toen was het eerste flinke pak sneeuw al voor de Kerst gevallen. Er klinken dit jaar weinig hoopvolle berichten over een mogelijke witte Kerst. 

 

In deze tijd van het jaar zouden we u normaal waarschuwen over de mogelijke gevolgen van strooizout en ijs aan de voetjes van uw huisdier. Het uitzonderlijke warme weer brengt echter andere zaken met zich mee. 

 

Vlooien en teken

Veel mensen stoppen in de winter met het ontvlooien van hun huisdier. Het is echter een fabeltjedat er geen vlooien zijn in de winter. We zien juist vaak vlooienplagen in de winter! Nu het buiten nog niet erg koud is geweest, zijn er buiten meer vlooien aanwezig. 


De ideale temperatuur voor vlooien ligt tussen de 21 graden en 29.5 graden Celsius. Volwassen vlooien gaan dood bij temperatuur onder -1 graden Celsius. Bij 3 graden Celsius kunnen ze 10 dagen overleven. Bij temperaturen vanaf 8 graden Celsius leeft e helft van de vlooien 20 dagen of langer. 

De meeste vlooien bevinden zich echter in huis, in de vorm van volwassen vlooien op uw huisdier, en eieren en poppen in het huis. Omdat de temperatuur in huis ook in de winter niet onder het vriespunt komt, gaan de vlooien niet dood. 

Door een combinatie van het zachte weer en het feit dat veel mensen stoppen met ontvlooien zodra de dagen korter worden, is de verwachting dat veel huisdieren momenteel vlooien zullen hebben. Controleer uw dier goed! 

 

De meeste tekensoorten zijn in de winter niet actief. Bij een temperatuur onder 1.5 graden Celsius zullen ze weinig activiteit vertonen. Zodra de grond echter een temperatuur van 7 graden bereikt, gaan ze op zoek naar een dier of mens voor een bloedmaaltijd. Zolang de temperatuur niet onder 1.5 graden Celsius komt, is de kans dus reëel dat er teken actief zijn. 

Ons advies: behandel uw dier tegen vlooien en teken gedurende het hele jaar.

 

Auto

Ook in de winter is het niet verstandig om dier in de auto te laten zitten. Het is in de auto net zo koud als buiten. In een koude auto zitten kan snel leiden tot onderkoeling, wat net zo dodelijk kan zijn als oververhitting. Het winterzonnetje kan de temperatuur in de auto juist weer te hoog maken. Het is daarom het beste om gedurende het gehele jaar uw huisdier niet in een stilstaande auto achter te laten. 

 

Afbeeldingsresultaat voor flea cat winter fireplaceKatten die buiten zijn, zoeken graag de warmte van auto’s op. Een beruchte plek waar ze dan gaan liggen is tussen de motorkap en het voorwiel in. Mocht u met de auto weggaan, kijk dan of er geen kat onder uw auto ligt en geef een harde klop op de motorkap om katten die zich bij uw auto verstopt hebben, weg te jagen.

 

 

 

 

Kou: wees voorbereid!

Normaal gesproken gaan de seizoenen geleidelijk in elkaar over, zodat wij en onze huisdieren kunnen wennen aan de toenemende kou. Door de zachte winter zijn wij geen kou gewend. Dit geldt ook voor onze huisdieren. Katten die zelf naar binnen en buiten kunnen, zullen tijdens de kou er vaak voor kiezen om meer binnen te zijn. Voor honden bepalen wij over het algemeen wanneer en hoelang ze naar buiten gaan. Sommige honden kunnen beter tegen de kou dan andere honden. Dit ligt deels aan de vacht, maar ook aan de grootte van het dier en de leeftijd. Pups en oudere honden hebben meer moeite met het reguleren van hun lichaamstemperatuur. Daarnaast hebben honden die kleiner zijn, zoals pups maar ook kleine volwassen honden zoals chihuahua’s, naar verhouding een groter lichaamsoppervlak dan grotere honden. Zij verliezen hierdoor meer lichaamswarmte. Bij honden met een dunne vacht, pups en bejaarde honden kan het verstandig zijn om een shirt of jasje aan te trekken. Het is belangrijk dat dit ook de buik van de hond bedekt: de buik is laag bij de grond en vaak dunbehaard.

 

Konijnen

Konijnen die buiten gehouden worden, kunnen in principe het gehele jaar door buiten staan. 

Het buitenverblijf moet wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moet het een goede beschutting bieden tegen wind, regen en sneeuw. Zorg ook voor extra bodembedekking in de vorm van stro of hooi. Een fleecedeken in verblijf zorgt ook voor een plek waarin het konijn zich kan oprollen als het toch koud wordt. 

 

Een konijn dat tot nu toe alleen binnen gestaan heeft, kan het beste binnen worden gehouden tot het voorjaar. De overgang van binnen naar buiten is, ondanks dat de winter tot nu toe zacht is, te groot. Konijnen moeten de kans krijgen zich aan te passen aan het kouder worden. Ze vormen hun wintervacht deels doordat de temperatuur daalt en deels doordat de dagen korter worden. Hun wintervacht zal daardoor dit jaar minder snel en goed ontwikkelen dan tijdens strenge winters. 

Gaat het plotseling vriezen of hard waaien? Dan kan het verstandig zijn om uw konijn toch binnen te zetten. U kunt uw konijn dan het beste in de schuur of bijkeuken zetten. In de woonkamer kan het te warm zijn voor konijnen die gewend zijn buiten te zijn. 

 

rabbit_wearing_yellow_hat_to_keep_rabbits_warm_in_winter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Feestdagen

Deze periode is een tijd van gezelligheid, tijd met familie doorbrengen, vrolijke kerstversiering en lekker eten. Dit brengt helaas ook gevaren mee voor onze huisdieren. 

 

Kerstversiering

Versiering, zoals lintjes en touwtjes, kunnen een obstructie in de darm veroorzaken als uw hond of kat ze opeet: het voorwerp blijft dan vast zitten in de darm, wat tot levensbedreigende situaties kan leiden. Vooral engelenhaar (ook wel lametta genoemd) is hier berucht om. Ook de lintjes van cadeauverpakkingen vinden katten erg aantrekkelijk om mee te spelen. Vaak leidt het spel echter tot het doorslikken van dergelijke lintjes. 

Kaarsen en lichtjes
Laat uw huisdier niet zonder toezicht bij brandende kaarsen. 
Ook lichtjes vormen een potentieel gevaar: dieren die spelen met de bedrading kunnen een elektrische schok krijgen. Het bijten in batterijen kan leiden tot brandwonden in de maag en slokdarm. 

Planten

Sommige planten die in deze periode van het jaar erg populair zijn, zijn giftig voor honden en katten. Zo kan de maretak ("mistletoe") zorgen voor een te lage bloeddruk, hartritmestoornissen en toevallen. In ernstige gevallen kunnen dieren dood gaan als ze van dit plantje eten. Zorg voor een veilige Kerst voor uw dier en haal geen giftige planten en bloemen in huis. 

/var/folders/tg/7td6m7jj4g1df9s19hdbbj4h0000gn/T/com.microsoft.Word/WebArchiveCopyPasteTempFiles/giftige-kerstplanten.jpg

1: Lidcactus: niet giftig voor honden en katten. 
2: Maretak: giftig voor honden, katten en paarden. 
3: Kerstster: niet erg giftig, maar kan wel overgeven veroorzaken
4: Hulst: giftig voor honden, katten en paarden. 
5: Orchidee: niet giftig voor honden en katten
6: Rozemarijn: niet giftig voor honden en katten. 
7: Amaryllis: giftig voor honden en katten. 
8: Narcissen: giftig voor honden, katten en paarden. 
9: Kerstboom: niet erg giftig. Het drinken van water van de kerstboom kan wel leiden tot misselijkheid, braken en diarree. Eten van de naalden kan leiden tot beschadigingen in het maagdarmkanaal. 
10: Kamerden: giftig voor honden en katten. 

 

Etenswaren
Zorg dat uw huisdier niet bij (restanten van) uw kerstdiner kan komen. Verschillende ingrediënten zijn erg schadelijk voor honden en katten. Uien en knoflook kunnen, vooral bij katten, leiden tot bloedarmoede. Rozijnen en druiven kunnen in kleine hoeveelheden al ernstig nierfalen veroorzaken bij honden. 
Chocolade is giftig voor honden en katten. Over het algemeen geldt dat hoe donkerder de chocolade is, des te schadelijker zijn kleine hoeveelheden. Katten en honden die chocolade hebben gegeten kunnen toevallen krijgen, spiertrillingen en hartritmestoornissen, met de dood tot gevolg. 
Ook snoepgoed dat xylitol bevat is giftig voor honden en katten. 

Botten, zoals kippenbotjes, kunnen het maagdarmkanaal beschadigen en kunnen ook een obstructie van de darm (een verstopping) veroorzaken. 
Vet en gekruid eten kan leiden tot braken en diarree. 

 

Bezoek

Niet alle dieren zijn dol op bezoek. Is uw huisdier angstig of terughoudend als er bezoek is? Zorg dat uw dier een eigen ruimte heeft, waar eten, drinken en een kattenbak staan. Laat bezoekers uw dier niet benaderen, maar laat uw dier zelf kiezen of hij/zij contact wil hebben met de bezoekers. Bezoekers kunnen kleine snoepjes geven of op de grond gooien om het dier meer op zijn/haar gemak te laten voelen. Het kan helpen om de ruimte van tevoren in te sprayen met een feromonenspray. Feromonen zijn stoffen waarmee dieren onderling communiceren. Ze kunnen een kalmerend effect op uw huisdier hebben.