Half acht. U had verwacht inmiddels wel thuis te zijn, het avondspreekuur zou immers tot zeven uur duren. Zuchtend scrolt u nog maar eens door de Facebookberichten heen. De rust is in de wachtkamer gelukkig wel teruggekeerd. Eerder die avond stond het vol met blaffende honden en blazende katten. De wachtkamer is redelijk ruim, maar toch voelde het krap en benauwd met al die grote honden. Gelukkig zit uw kat veilig in het reismandje; uw buurvrouw moest buiten wachten omdat haar hond niet goed met de andere honden in de wachtkamer overweg kon. Er was zelfs een kleine ruzie ontstaan tussen twee aanwezige honden, die gelukkig met een sisser afliep.
Uw kat voelt zich overigens helemaal niet op haar gemak in het reismandje. Eerder die avond werd ze geconfronteerd met een de neus van een Labrador, die al kwispelend probeerde de kat te likken door het deurtje heen.
Ah, eindelijk mag u naar binnen. De dierenarts opent het deurtje van het reismandje en probeert de kat eruit te halen. Uw kat blaast, maar dit schrikt de dierenarts niet af. Als u na 5 minuten weer buiten staat, zitten zowel u als de dierenarts onder de krassen. Het bloedonderzoek waar u eigenlijk voor kwam, is uitgesteld. Uw kat liet het niet toe vandaag en de dierenarts had niet zoveel geduld. U besluit dat de volgende keer uw partner maar naar de dierenarts moet gaan.

Komt bovenstaand scenario u bekend voor? Vroeger was het heel gebruikelijk om als dierenarts inloopspreekuren te houden. Het was altijd een verrassing wat voor patiënten er zouden komen. En hoeveel: de ene dag kon de wachtkamer propvol zitten, terwijl er de andere dag niemand kwam.
Sinds 2006 werken wij uitsluitend op afspraak. Hierdoor zijn de wachttijden voor u een stuk korter geworden. Het komt nog wel voor dat u even moet wachten: in de meeste gevallen zal dit een paar minuten zijn, alleen in uitzonderlijke gevallen kunnen de wachttijden oplopen. Want ook zonder inloopspreekuren laten spoedgevallen zich niet plannen. Wij proberen in die uitzonderlijke gevallen de wachttijd zo kort mogelijk te houden door een andere dierenarts te laten komen.

U vindt het misschien helemaal niet erg om langer te wachten. Het kon ook best gezellig zijn tijdens het inloopspreekuur. Uw huisdier denkt er in de meeste gevallen echter anders over. In de wachtkamer zitten allerhande beesten bij elkaar: voor het grootste gedeelte zullen die katten en honden zijn, maar ook konijnen, knaagdieren en vogels kunnen in diezelfde wachtruimte zitten. U kunt zich misschien wel voorstellen dat het voor dieren angstaanjagend kan zijn om plotseling geconfronteerd te worden met een dier van een andere soort. Van de dieren die we in de wachtkamer kunnen tegenkomen, zijn alleen honden geen prooidieren. Hoe zou u het vinden om in een ruimte met leeuwen, panters en andere roofdieren te zitten?
Behalve honden, en in enkele uitzonderingen katten, zitten de dieren in een reismandje. Het reismandje zorgt er echter niet voor dat je de dieren om je heen niet meer kunt zien, horen en ruiken. Of zelfs met zijn neus dichtbij je kan komen. Misschien is het zelfs wel enger als je in een kooitje zit terwijl er allemaal roofdieren om je heen lopen: je ziet ze, ruikt ze, hoort ze en ze kunnen je bijna aanraken, maar jij kan niet weg…

Ook voor honden kan het angstig zijn om in een wachtkamer te wachten. Niet alle honden kunnen immers goed met elkaar overweg. De ene hond wil misschien spelen met de andere honden in de wachtkamer, terwijl de andere hond hartstikke bang onder de benen van de baas wegkruipt.

Zoveel dieren bij elkaar in één ruimte is niet alleen nadelig voor het stressniveau van onze dieren, ook voor de gezondheid kan het nadelige gevolgen hebben: de kans op overdracht van besmettelijke aandoeningen is een stuk groter. Bij de uitbraak van VHD-2 onder konijnen eind 2015 kozen veel dierenartsen ervoor om konijnen bij de eigenaren in de auto te vaccineren, om zo overdracht van deze besmettelijke ziekte via de praktijk zo klein mogelijk te houden. Momenteel zitten er in de Dierenopvang Amsterdam enkele kittens in quarantaine omdat ze besmet zijn met het virus dat kattenziekte veroorzaakt. Nieuwe zwerfkatten worden niet opgenomen omdat van zwerfkatten niet bekend is of ze gevaccineerd, en dus beschermd, zijn tegen kattenziekte.
Van de dieren in de wachtkamer weten we niet of ze een besmettelijke aandoening hebben, en hoe besmettelijk dat dan is. Na elk dier nemen we maatregelen om verspreiding van ziektes zoveel mogelijk te voorkomen. Dit helpt echter niet als er veel zieke dieren bij elkaar in de wachtkamer zitten. Het risico dat uw huisdier ook besmet raakt, is op die manier een stuk groter.

Een inloopspreekuur is eigenlijk niet meer van deze tijd. Het veroorzaakt vaak veel stress bij de dieren. Ook voor u kan het stressvol zijn. Misschien moet u er wel voor waken dat uw hond niet gebeten wordt door een andere hond. De onrust van de andere dieren in de wachtkamer zal het wachten ook niet aangenamer maken.

Met een inloopspreekuur is er vaak ook minder tijd per afspraak. Vaak hebben dierenartsen dan niet meer dan vijf, of als ze geluk hebben tien, minuten per dier. In die tien minuten moeten we vragen wat er aan de hand is (uw dier kan het ons niet vertellen!), uw dier onderzoeken, eventueel verder onderzoek, zoals bloedonderzoek, uitvoeren en u uitleggen wat het plan en de behandeling is. Vaak moet u een andere afspraak maken voor deze zaken, omdat er in die tien minuten gewoonweg geen tijd is om dit alles te doen.

Wij nemen graag de tijd voor u en uw dier. Ook vinden wij het belangrijk dat het bezoek aan de praktijk voor zowel u als uw dier zo stress-vrij mogelijk is. Dit is niet mogelijk als uw dier al bang of opgefokt is geraakt door de andere dieren in de wachtkamer. Door alleen op afspraak te werken zit uw dier vaak niet met andere dieren in de wachtkamer. Of met dusdanig weinig andere dieren dat ze helemaal gescheiden van elkaar kunnen zitten. Er is ook ruimte om dieren, indien nodig, ook bij binnenkomst en het verlaten van de praktijk te scheiden van andere dieren. De ruimte die we hebben is echter beperkt: twee honden kunnen we apart van elkaar zetten, maar de derde hond zou een probleem kunnen worden. Met het maken van de afspraak houden we ook rekening met honden die niet met andere honden samen kunnen, om vervelende situaties al op die manier voor te zijn en te voorkomen.

Er zijn nog meer methodes waarmee we proberen zo stress-vrij mogelijk te werken. Eten zorgt ook bij dieren voor een positief gevoel. Met een breed assortiment aan koekjes, snoepjes en andere lekkere dingen proberen we uw huisdier zich zoveel mogelijk op zijn of haar gemak te laten voelen en te zorgen voor een positieve associatie met de praktijk. Op deze manier hoeven we ook geen dwang te gebruiken als we uw dier willen onderzoeken. Dat is niet mogelijk als we maar een paar minuten de tijd zouden hebben.

Uw huisdier heeft het meeste voordeel bij het afschaffen van een inloopspreekuur. Voor de hondenbezitters levert dit een potentieel nadeel op: uw hond kan u proberen de praktijk in te trekken als u tijdens de wandeling langsloopt…