Uw konijn inenten
Tegen welke ziektes kan een konijn worden ingeënt?
Myxomatose
Myxomatose is een virusziekte die afkomstig is uit Zuid- en Midden-Amerika. Het veroorzaakt bij (Zuid-)Amerikaanse konijnen weinig problemen. Dat werd anders toen de ziekte in Europa de kop op stak: voor Europese konijnen (waartoe ook ons huiskonijn behoort) is het vrijwel altijd dodelijk. Het veroorzaakt hier onderhuidse zwellingen over het gehele lichaam, vooral op de oren, oogleden, lippen, neus en anus. Konijnen zijn er echt ziek van, zijn sloom en voelen warm aan. Vaak gaan de ogen dichtzitten door de zwelling van de oogleden en doordat er pusachtige ooguitvloeiing ontstaat. Konijnen kunnen benauwd worden door veel snot uit de neus of het ontstaan van een longontsteking. Het kan dagen duren voor het konijn sterft. Met een zeer intensieve behandeling lukt het soms om een konijn te laten genezen, maar het kan wel 4-6 weken duren voor een konijn volledig genezen is. Bovendien is behandeling zeker geen garantie op genezing. De meeste konijnen overleven de ziekte niet. Voorkomen is dus beter dan genezen!
Het myxomatosevirus wordt voornamelijk verspreid door stekende insecten (muggen, vlooien) maar kan ook via direct contact tussen konijnen verspreid worden of via besmette materialen. Kooien waar een besmet konijn in gehuisvest is geweest, kunnen een bron van besmetting vormen voor een volgend konijn.
VHD (viral heamorrhagic disease)
VHD (viral heamorrhagic disease) wordt ook wel VHS (viraal heamorrhagisch syndroom) of RHD (rabbit heamorrhagic disease) genoemd. Deze zeer besmettelijke ziekte wordt ook veroorzaakt door een virus. Bijna alle besmette konijnen ouder dan 2 maanden zullen snel sterven. Soms al voordat er verschijnselen te zien zijn. Vaak zie je bij de gestorven dieren een bloederige uitvloeiing uit de neus en is de kop achterover gebogen. Er bestaat geen behandeling. Des te belangrijker om ziekte te voorkomen door middel van vaccinatie.
De ziekte wordt verspreid door direct contact met besmette konijnen maar ook door alles wat in aanraking is geweest met besmette dieren. Denk hierbij aan insecten (vliegen), voerbakjes, vers geplukt gras uit een gebied waar wilde konijnen voorkomen, maar ook aan de mens en alle andere dieren die mogelijk door een besmet gebied zijn gelopen en vervolgens bij uw konijn in de buurt komen. Het virus is hardnekkig: gewone ontsmettingsmiddelen doden het virus niet. Het overleeft goed bij lage temperaturen en zelfs na vorstperiodes. Bij kamertemperatuur kan het virus 10 tot wel 19 maanden overleven. Dit houdt in dat, als u een konijn heeft gehad dat aan VHD gestorven is of zou kunnen zijn, u geen nieuw konijn in dezelfde omgeving moet introduceren zonder dat het ingeënt is. De kans is anders groot dat het ook aan VHD zal sterven.
Een nieuw vaccin tegen myxomatose en VHD!
Sinds 2012 is er een nieuw vaccin voor konijnen genaamd Nobivac Myxo-RHD®. Dit is een combinatie-vaccin dat een jaar lang bescherming biedt tegen myxomatose en VHD. Dat betekent dat uw konijn nog maar 1x per jaar ingeënt hoeft te worden. Dit in tegenstelling tot het vaccin dat we hiervoor gebruikten tegen myxomatose (Lyomyxovax®) dat maar een paar maanden bescherming bood en dus 2x per jaar gegeven moest worden. Een ander voordeel van het nieuwe vaccin is dat het in individuele flesjes geleverd wordt en niet zoals het eerdere vaccin in een fles voor 10 konijnen die na aanprikken maar twee uur houdbaar is. Dat houdt in dat u niet meer vastzit aan een konijnen-entspreekuur, maar dat u een aparte afspraak kunt maken voor de inenting van uw konijn, op een tijd die u uitkomt. Konijnen kunnen met het nieuwe vaccin worden ingeënt vanaf een leeftijd van 5 weken.
Als bijwerking van de vaccinatie kan er binnen twee weken na inenting een kleine, niet pijnlijke zwelling van maximaal 2 cm doorsnee op de injectieplaats ontstaan. Dit is een reactie van het lichaam op het oplosmiddel van het vaccin. Een eventuele bult zal na ongeveer 3 weken volledig verdwenen zijn.
Hoe groot is de bedreiging voor uw konijn van myxomatose en VHD?
U moet het als een echte bedreiging zien voor uw konijn. In de natuur vinden regelmatig uitbraken van beide virusziekten plaats, die de konijnenstand sterk kunnen aantasten. In 2011 is er ook in Amsterdam een uitbraak van myxomatose geweest, waarbij zowel buiten gehouden konijnen, als ook binnen gehouden konijn zijn overleden. Omdat er geen behandeling is voor de ziekten en ze vrijwel altijd dodelijk verlopen is beschermen tegen de ziekten het enige dat je kunt doen. Enten is dus van levensbelang!