Wat u moet weten over konijnengezondheid

Konijnen worden steeds meer als huisdier gehouden en steeds meer als alternatief voor een hond of een kat gezien. Er zijn een aantal dingen erg belangrijk om te weten om een konijn gezond oud te laten worden.

  • Laat voedsters (vrouwelijke konijnen) steriliseren rond een leeftijd van 6 maanden. Dit verkleint de kans op het ontstaan van over het algemeen kwaadaardige baarmoedertumoren. Baarmoederkanker is niet altijd gemakkelijk aan de buitenkant te ontdekken. Uw konijn kan dan vermageren, maar u kunt eventueel ook zien dat uw konijn een hardnekkige blaasontsteking lijkt te hebben, of bijvoorbeeld actief melkklierweefsel lijkt te krijgen. Lees hier meer over in ons artikel Sterilisatie en castratie.
  • Goede voeding is uiterst belangrijk. Zie ook ons artikel Wat eet een konijn?. Het kan niet genoeg benadrukt worden dat vele diëten die op de markt verkocht worden echt niet goed zijn voor konijnen!
  • Laat uw konijn regelmatig inenten tegen myxomatose en VHD (viral heamorrhagic disease). Ook al komt het konijn niet buiten, u komt wel buiten en na een wandeling in besmet gebied kunt u ziekte overbrengen naar uw konijn. Ook stekende insecten kunnen de ziektes overbrengen. Meer informatie hierover vindt u in ons artikel Wat eet een konijn?. Naast de enting zelf wordt uw konijn altijd op algemene gezondheid nagekeken.
  • Konijnen zijn gelukkiger met een maatje. Stuif echter niet gelijk super-enthousiast naar de dierenspeciaalzaak: konijnen zijn ook territoriaal en zullen een nieuwkomer niet altijd gelijk accepteren. Er bestaan goede tips voor het laten wennen van een konijn aan een nieuwkomer, maar het lukt niet altijd. Gecastreerde en gesteriliseerde konijnen zijn wat rustiger en accepteren elkaar over het algemeen beter. Als u denkt 'dan maar een cavia er bij', bedenk dan wel dat cavia's en konijnen andere voedingsbehoeftes hebben en elkaar met bacteriële ziekten kunnen besmetten. Let dus goed op hun gezondheid!
  • Konijnen drinken naar verhouding meer dan honden en katten. Veel vers water is een must. Veel vocht moet ook uit hun verse groentes komen.
  • Gebitsproblemen bij konijnen kunnen op vele manieren opgemerkt worden. Lange of scheef afgesleten voortanden en minder voer eten liggen voor de hand, maar wist u dat ook vachtproblemen, het niet opeten van hun ochtendpoep (dan lijkt het net alsof de konijn diarree heeft), kwijlen, tandenknarsen, te kleine of geen keutels maken ook tekenen kunnen zijn dat er iets mis is met het gebit?
  • Weeg uw konijn elke week en noteer het gewicht. Als uw konijn begint af te vallen zonder dat daar een reden voor lijkt te zijn, is het verstandig om een afspraak te maken en uw konijn goed te laten nakijken door de dierenarts.
  • Een konijn heeft vezels uit de voeding nodig om de darmbewegingen aan de gang te houden en eet hierom de hele dag door. Als een konijn niet eet, ontstaan er snel problemen met de darmen, die gaan stilliggen. Het kan ook andersom. Alles wat het konijn pijn of veel stress geeft kan leiden tot verminderde beweeglijkheid van de darmen en hierdoor zal ook de eetlust van het konijn afnemen, waardoor de problemen zich nog verergeren. Als uw konijn darmproblemen krijgt (en veel problemen van konijnen worden uiteindelijk vroeg of laat darmproblemen ook al begonnen ze niet met de darmen), kan het snel slecht aflopen met uw konijn. Even afwachten, wat men wel vaker doet met een hond of kat, is voor konijnen vaak echt te lang. Dit laatste geldt overigens nog sterker voor cavia's! Zijn deze dieren niet in orde of eten ze een dag niet, dan is het verstandig om snel een dierenarts op te zoeken.