Met dit warme weer zoeken mensen vaak verkoeling aan het water. Is dit ook een goed idee voor honden? 
Zwemmen klinkt verkoelend, maar dit is niet het geval. Tijdens het zwemmen genereren de spieren, net als tijdens lopen en rennen, warmte. Zwemmen kan dus zelfs averechts werken en zorgen voor oververhitting. Uw hond kan wel afkoelen door het water in en vervolgens weer uit te gaan; door verdamping van het water zal uw hond afkoelen. Kortom: pootje baden is goed, maar echt zwemmen kan op de warme dagen beter vermeden worden. 

Daarnaast zijn er nog andere zaken die een rol spelen bij zwemmen. De eerste vraag is: kan uw hond wel zwemmen? Niet alle honden kunnen namelijk zwemmen! Het is belangrijk om dit eerst onder veilige omstandigheden te proberen. 
Gooi uw hond nooit het water in! Een hond die niet kan zwemmen, kan op deze manier verdrinken. Bovendien kan het leiden tot angst voor en rondom water. 

Ook honden die wel kunnen zwemmen, kunnen verdrinken. Laat uw hond daarom nooit zonder toezicht in het water. Merkt u dat uw hond vermoeider raakt en met zijn hoofd steeds lager of zelfs onder water zwemt? Haal hem of haar dan uit het water. 
Onder sommige omstandigheden kan het veiliger zijn om de hond een zwemvest aan te trekken, bijvoorbeeld als u gaat varen met uw hond. Een hond kan tussen twee boten beklemd komen te zitten en daardoor verdrinken. 

Er zijn verschillende soorten water: zoutwater, zoetwater en gechloreerd water. Elk heeft zijn eigen risico’s:

  • Van gechloreerd water, wat we vaak in zwembaden aantreffen, kan uw hond diarree krijgen.
  • Zoutwater kan de ogen irriteren. Inname van te veel zoutwater kan leiden tot braken en diarree. Bij inname van een grote hoeveelheid zout water kan de zoutbalans in het bloed ernstig verstoord raken, met als mogelijke gevolgen coma en sterfte. U kunt dit gedeeltelijk voorkomen door niet met ballen of stokken in het water te spelen. 
  • Zoetwater kent nog de meeste risico’s. Ondiep, stilstaand zoetwater bevat met warm weer al snel allerlei bacteriën. In de meeste gevallen zal inname van het water leiden tot diarree, die vaak vanzelf weer over gaat. 
    In zoetwater kan ook botulisme voorkomen. Laat uw hond nooit zwemmen in water waar u een dode vogel ziet drijven, of waar dode vogels recent gevonden zijn, omdat in dit water de kans groot is dat er botulisme aanwezig is.
    Een andere bekende is blauwalg. De meest voorkomende reacties zijn huidklachten en diarree. U kunt blauwalg herkennen doordat het water er troebel uitziet of erg stinkt. 
    Voor botulisme en blauwalg wordt in de meeste gevallen gewaarschuwd via borden, omdat het ook voor mensen gevaarlijk kan zijn. 

Spoel uw hond altijd goed af na het zwemmen, zodat zout, chloor en bacteriën aan de vacht blijven zitten, om later opgelikt te likken worden door uw hond. 
Droog de oren van uw hond goed af, om oorontstekingen te voorkomen. 

 

 

De patiënten die ik begeleid voor hun laatste reis.

COVID-19 en de invloed op huisdieren - Door Drs. J. Hoekstra 

  Informatie over honden Informatie over katten Informatie over konijnen Informatie over knaagdieren Informatie over reptielen Informatie over vogels